Viktor Orban a avertizat, de asemenea, cu privire la pericolele unei escaladări a conflictului în Ucraina, subliniind că „dacă va avea loc un război mondial, acesta va fi unul nuclear”.

În cadrul interviului pentru Radio Kossuth, premierul maghiar a adăugat că SUA nu au renunţat la „planul lor” de a forţa toată lumea să intre în alianţa de război, insistând că Ungaria nu le va „permite să ne forţeze să ne implicăm în război” și că în continuare nu va trimite arme în Ucraina.

Ungaria se simte mai apropiată de republicani decât de democrați

Totuși, acesta a precizat că SUA sunt un „prieten” şi un „aliat important” al Ungariei, în primul rând în materie de apărare, împreună cu ţările „membre ale unei alianţe militare comune de apărare”. Orban a insistat că cele două țări împărtăşesc idei fundamentale despre libertate şi economia de piaţă, în timp ce relaţiile economice prezintă „imaginea unei poveşti de succes”.

„Totul este dat astfel ca să putem avea relaţii bune şi prietenoase”, a spus el.

„Când la Casa Albă este un preşedinte democrat, relaţiile sunt mai dificile, iar atunci când este un republican, acestea sunt mai atunci sunt mai facile”, a mai spus premierul maghiar, adăugând că în problemele fundamentale, punctul de vedere al republicanilor este mai apropiat de cel al guvernului ungar.

„Nu este treaba noastră să alegem între jucătorii vieţii politice americane”, a precizat acesta, insistând că Budapesta a cooperat cu oricare guvern ales de poporul american.

Viktor Orban a mai afirmat că SUA „susţin războiul” în Ucraina și că că prietenia ungaro-americană „trebuie să facă faţă” acestei diferenţe de opinie.

SUA a cerut sancțiuni împotriva a trei oficiali IIB, printre care și un cetăţean ungar

Vă reamintim că miercuri, 12 aprilie, SUA a anunțat sancțiuni împotriva a trei oficiali (printre care și un cetăţean ungar) ai Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB), controlată de Rusia şi cu sediul la Budapesta. În urma acestei decizii, guvernul maghiar a ieșit din această instituție.

Premierul Viktor Orban a spus că acestea nu sunt sancțiuni împotriva Ungariei. Lista publicată de către Biroul de Control al Activelor Străine din SUA conţine 34 de nume de persoane, printre care un singur ungur, restul provenind din Austria, Liechtenstein sau Cipru, a declarat el, precizând că acţiunea s-a concentrat „în principal asupra profesioniştilor din domeniul financiar”.

Orban a mai spus că Ungaria nu a fost niciodată de acord cu aceste sancțiuni, însă recunoaște și respectă dreptul de a le introduce.

Relațiile bilaterale dintre cele două țări s-au deteriorat considerabil odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Ungaria distanțându-se tot mai mult de celelalte țări ale Uniunii Europene și NATO în privința ajutorului militar pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.