Ungaria va renunța la opoziția sa cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen

Ungaria își va retrage obiecția cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen după confirmarea oficială din partea parlamentului bulgar a eliminării unei taxe suplimentare aplicate transporturilor de gaz rusesc.

Parlamentul de la Sofia a abrogat deja legea, urmând să fie publicată vineri în periodicul legislativ.

Ungaria va renunța la obiecția sa față de aderarea Bulgariei la spațiul Schengen și va solicita Comisiei Europene să întrerupă procedura de infringement pe care Budapesta a inițiat-o. În octombrie 2023, Bulgaria a introdus o taxă de tranzit pentru gazul rusesc, în valoare de 10 euro pe MWh, atrăgând critici puternice din partea Ungariei.

Ministrul de Externe al Ungariei a caracterizat această acțiune drept „ostilă”. Peter Szijjarto a anunțat recent că Guvernul de la Budapesta va bloca, prin veto, intrarea Bulgariei în spațiul Schengen, dacă taxa va rămâne în vigoare.

Bulgaria este principala rută prin care Ungaria importă gazele rusești, relatează agenția de presă Reuters.

„Am fost informat de către colegul meu bulgar că ieri (n.r. luni) parlamentul bulgar a eliminat această lege”, a transmis, marți, ministrul de Externe din Ungaria prin intermediul rețelelor sociale.

ministrul de Externe din Ungaria
Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Despre Coridorul de Sud

Gazele naturale pe care Ungaria le cumpără din Rusia trec prin Bulgaria deoarece există o rețea de conducte de gaz care conectează Rusia cu Europa Centrală și Europa de Est. Această rețea de conducte este cunoscută sub numele de Coridorul de Sud. Este parte a sistemului extins de transport al gazelor naturale din Europa.

Coridorul de Sud include o serie de conducte, iar una dintre acestea este conducta de gaz TurkStream. Aceasta transportă gaze naturale din Rusia către Turcia și apoi spre sud-estul Europei. De acolo, o parte a gazelor este direcționată spre Bulgaria și apoi către nord-vest, traversând România și ajungând în Ungaria.

Prin urmare, gazele naturale pe care Ungaria le cumpără din Rusia trec prin Bulgaria deoarece această rută face parte din infrastructura de transport a gazelor care leagă producătorii de gaz din Rusia de consumatorii din Europa Centrală și de Est.

Alegerea acestei rute depinde de acordurile și interconexiunile dintre țările implicate și infrastructura disponibilă pentru transportul gazelor naturale în regiune.