Guvernul vrea să ajungă la o înţelegere cu băncile pentru crearea unui regim preferenţial ‘mai agresiv’ până în vară, a explicat Gyula Pleschinger. Acesta a adăugat că Ministerul Economiei a iniţiat o nouă rundă de discuţii pe acest subiect.

În noiembrie, preşedintele Asociaţiei băncilor din Ungaria, Mihaly Patai, a demisionat din funcţie în semn de protest faţă de noile taxe care au fost impuse sectorului bancar. Demisia sa vine după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat un act normativ propus de ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, care prevede noi măsuri fiscale în valoare de 764 miliarde de forinţi (2,7 miliarde de euro). Printre măsuri se numără dublarea taxei pe tranzacţiile financiare până la 0,2%, faţă de 0,1% cât se preconiza iniţial, şi renunţarea la ideea vizând reducerea la jumătate a taxei speciale pe bănci începând din 2013.
Demisia lui Mihaly Patai a reprezentat ultimul capital din conflictul dintre băncile ungare şi premierul Viktor Orban, care a adoptat o serie de măsuri fiscale pentru a stabiliza bugetul celei mai îndatorate ţări din Europa Centrală.

Asociaţia băncilor din Ungaria s-a declarat şocată de decizia guvernului de a încălca, în mod unilateral, acordurile referitoare la reducerea taxei pe bănci.
Guvernul estimează o creştere a economiei Ungariei de 0,9% în acest an, iar proiectul de buget se bazează pe aceste date. Unii analişti consideră că această estimare este prea optimistă.

Ungaria trebuie să continue consolidarea bugetară şi să adopte măsuri suplimentare pentru a-şi ameliora perspectivele de creştere economică, a apreciat, luna trecută, Comisia Europeană, la finalul misiunii de 12 zile întreprinse la Budapesta de o echipă de experţi ai CE, FMI şi BCE.

Misiunea ‘a salutat consolidarea bugetară realizată până acum şi angajamentul guvernului de a-şi continua eforturile pentru menţinerea deficitului public în mod clar sub pragul de 3% din PIB’, se arată în comunicatul Comisiei. Aceasta subliniază însă că, în 2012, Ungaria a înregistrat o scădere cu 1,5% a PIB şi că, în 2013, creşterea va reporni lent.

CE recomandă Ungariei să continue reformele structurale în sectorul financiar, politica fiscală, piaţa de mărfuri, piaţa muncii şi transporturile publice, subliniază comunicatul Comisiei Europene.

Sursa: Agerpres