Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Ungaria, Németh Zsolt, a declarat în prima zi a lucrărilor Universităţii de Vară Tusvanyos, de la Băile Tuşnad, că țara sa doreşte să facă eforturi diplomatice pentru restabilirea păcii din Ucraina.

Oficialul din Ungaria a lansat mai multe avertismente

De asemenea, acesta a lansat și un avertisment, susținând că „generaţia noastră nu a fost niciodată atât de aproape de un război cum este acum”.

„Generaţia noastră nu a fost niciodată atât de aproape de un război cum este acum şi Ungaria; în acest context, doreşte să facă eforturi diplomatice pentru a restabili pacea. (…) E nevoie de aceste eforturi diplomatice pentru pace, pur şi simplu din cauza faptului că noi nu credem că un conflict armat poate rezolva situaţia acolo, nu credem că armele pot da un răspuns acceptabil. Ungaria, Guvernul Ungariei, a spus următorul lucru: noi nu vrem să participăm la acest război în niciun fel.

În acelaşi timp, Ungaria trebuie să urmeze în mod foarte precaut aceşti paşi diplomatici, pentru că noi avem o tradiţie istorică sau o experienţă istorică foarte nefastă, şi anume, în câteva războaie ne-am trezit de partea perdanţilor”, a spus oficialul din Ungaria.

Ungaria s-a aflat de partea celor perdanți de mai multe ori și vrea să evite această situație

De asemenea, acesta a subliniat că Ungaria s-a aflat de partea celor perdanți de mai multe ori și vrea să evite această situație. În acest context, spune el, calea diplomației este cea care trebuie urmată.

„Este foarte clar că trebuie să condamnăm Rusia pentru fapta comisă, pentru că este partea care a agresat Ucraina şi trebuie să spunem foarte clar şi răspicat: Ucraina are drept să se apere. Are acest drept şi acest drept, din partea noastră, înseamnă că există o cerinţă foarte clară de partea ucrainenilor, o solicitare foarte clară, şi anume, să ne solidarizăm cu naţiunea ucraineană. Şi noi, ungurii, trebuie să acţionăm în consecinţă, să ne manifestăm solidar”, a afirmat Németh Zsol.

Totodată, oficialul maghiar a mai spus și că este important ca ungurii din Ungaria şi din alte părţi să acţioneze în consens, pentru că, în această situaţie foarte tensionată, apărarea drepturilor minorităţilor a devenit „o chestiune foarte complicată”.