Deşi în spaţiul OCDE, pe fondul crizei economice, s-a constatat timp de trei ani o stagnare a fluxului de imigranţi (în 2010 imigraţia în statele OCDE a scăzut pentru al treilea an la rând), imigraţia în 23 dintre ţările membre ale organizaţiei înregistrează o creştere în 2012.

Libertatea de circulaţie în UE a avut un rol deosebit de important în creşterea numărului de imigranţi europeni în Austria, potrivit raportului. În 2010, 64% din imigranţi proveneau din alte state UE. În 2010, potrivit OCDE, în Austria au imigrat 98.399 de persoane, principala ţară de origine a acestora fiind Germania (în 2010 au sosit 17.800 de nemţi în Austria). Alte ţări importante de origine sunt România, Serbia şi Ungaria. Turcii se clasează pe locul cinci în grupul imigranţilor.

Noua tendinţă de imigraţie spre Austria are, potrivit OCDE, un rol deosebit de important pentru dinamica pieţei muncii.

În Austria, s-a îmbunătăţit şi situaţia imigranţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Din 2008, gradul de ocupare al locurilor de muncă de către imigranţi a crescut cu 2%, atingând 67%, în timp ce în spaţiul OCDE a scăzut cu 2% pe fondul crizei economice.

Potrivit estimărilor OCDE, peste 60.000 de imigranţi calificaţi au sosit în ultimul deceniu în Austria. Gradul de ocupare al locurilor de muncă de către imigranţi în Austria este cel mai ridicat din OCDE după Germania şi Israel.
Sursa: Agerpres