Cele mai poluate orașe din lume? Majoritatea acestor orașe – 83 – se află în India și toate au depășit de peste 10 ori recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului, potrivit raportului IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel mondial, informează CNN.

Cele mai poluate orașe din lume. PM2,5, cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos

Studiul a analizat în special particulele fine, sau PM2,5, care este cel mai mic poluant, dar și cel mai periculos.

Doar 9% dintre cele peste 7.800 de orașe analizate la nivel global au înregistrat o calitate a aerului care a îndeplinit standardele OMS, care prevăd că nivelurile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub.

„Vedem că în fiecare aspect al vieții noastre, poluarea aerului are un impact uriaș”, a spus Frank Hammes, CEO al IQAir Global. ”De obicei, în unele dintre țările cele mai poluate, poluarea poate scurta cu între trei și șase ani viața oamenilor”, subliniază acesta.

Când sunt inhalate, PM2.5 ajung în țesutul pulmonar, de unde pot intra în sânge.

PM2,5 provin din surse precum arderea combustibililor fosili, furtunile de praf și incendiile de vegetație și este legat de apariția unor boli precum astm, boli de inimă și plămâni, cancer și alte afecțiuni respiratorii, precum și de deficiențe cognitive la copii.

poluare
Poluare / SURSA FOTO: Dreamstime

Bangladesh, Pakistan, India și Tadjikistan, cele mai poluate locuri din lume

Begusarai, un oraș de jumătate de milion de locuitori din statul Bihar din nordul Indiei, a fost, anul trecut, cel mai poluat oraș din lume, cu o concentrație medie anuală de PM2,5 de 118,9, adică de 23 de ori mai mult decât recomandările OMS. În clasamentul IQAir acesta a fost urmat de orașele indiene Guwahati, Assam; Delhi; și Mullanpur, Punjab.

În India, 1,3 miliarde de oameni ( 96% din populație) trăiesc cu o calitate a aerului de șapte ori mai proastă decât recomandările OMS, potrivit raportului.

Asia Centrală și de Sud au fost regiunile cu cele mai proaste performanțe la nivel global, găzduind cele patru dintre cele mai poluate țări anul trecut: Bangladesh, Pakistan, India și Tadjikistan.

Asia de Sud rerezintă o preocupare majoră, cu cele 29 din cele 30 de orașe cele mai poluate din India, Pakistan sau Bangladesh. Raportul a clasat principalele centre de populație din Lahore pe locul 5, New Delhi pe locul 6 și Dhaka pe locul 24.

Hammes susține că nu se întrezărește nicio îmbunătățire semnificativă a nivelurilor de poluare din regiune fără „schimbări majore în ceea ce privește infrastructura energetică și practicile agricole”.

„Îngrijorător în multe părți ale lumii este că lucrurile care provoacă poluarea aerului exterior sunt și lucrurile care provoacă poluarea aerului din interior”, a adăugat el. „Gătitul cu combustibil murdar va crea expuneri în interior, care ar putea fi mult mai mari decât cele pe care le vezi în aerul extrior”, susține el.

Poluarea, o problemă globală, care ucide milioane de oameni anual

IQAir a descoperit că 92,5% din cele 7.812 locații din 134 de țări, regiuni și teritorii în care a analizat calitatea medie a aerului anul trecut au depășit recomandările OMS privind PM2,5.

Doar 10 țări și teritorii au avut o calitate a aerului „sănătoasă”: Finlanda, Estonia, Puerto Rico, Australia, Noua Zeelandă, Bermuda, Islanda, Mauritius și Polinezia Franceză.

Milioane de oameni mor anual din cauza problemelor de sănătate legate de poluarea aerului.

Poluarea aerului de la combustibili fosili ucide 5,1 milioane de oameni în întreaga lume, în fiecare an, potrivit unui studiu publicat în noiembrie. Între timp, OMS spune că 6,7 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor combinate ale poluării aerului ambiant și din gospodărie.

Clasamente regionale

America de Nord a fost grav afectată de incendiile care au avut loc în Canada din mai până în octombrie. În mai, media lunară a poluării aerului în Alberta a fost de nouă ori mai mare decât în ​​aceeași lună a anului 2022, arată raportul.

Și, pentru prima dată, Canada a depășit Statele Unite în clasamentul regional al poluării.

Cel mai poluat oraș din SUA în 2023 a fost Columbus, Ohio, pentru al doilea an consecutiv. Orașe mari precum Portland, Seattle și Los Angeles au înregistrat scăderi semnificative ale nivelului mediu anual de poluare, se arată în raport.

China a inversat o tendință de cinci ani de scădere a nivelurilor de poluare, arată raportul.

Orașele din China obișnuiau să domine clasamentele globale cu cea mai proastă calitate a aerului din lume, dar o serie de politici guvernamentale privind aerul curat, aplicate în ultimul deceniu, au schimbat lucrurile.

În Asia de Sud-Est, doar Filipine a înregistrat o scădere a nivelurilor anuale de poluare, comparativ cu anul precedent, arată raportul.

Raportul a evidențiat și un lucru îngrijorător: lipsa stațiilor de monitorizare în țările din Africa, America de Sud și Orientul Mijlociu, care duce la lipsa datelor privind calitatea aerului în acele regiuni.