Raisa, de doar 11 ani, şi o altă fetiţă au fost ucise de o maşină a poliţiei, când traversau regulamentar pe trecerea de pietoni. În mașina respectivă se afla un singur poliţist şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice.

Procurorii au stabilit că acesta circula cu viteză peste limita legală, fiind dispusă o expertiză pentru a stabili exact viteza cu care rula maşina în momentul impactului. În prezent, poliţistul Constantin Popescu a fost plasat sub control judiciar.

Polițistul era în misiune când a lovit copiii

Jurnalistul Radu Tudor a informat că polițistul Constantin Popescu se afla în misiune când a intrat cu putere în acele fetițe. Însă există o diferență între misiunea simplă și misiunea de urgență, caz în care îți este permis să folosești sirena, girofarul și viteza sporită, iar vinovatul nu se afla într-o misiune urgentă.

„Din studierea datelor aflate în posesia instituțiilor implicate în anchetă, rezultă un fapt simplu și clar: agentul de poliție Constantin Popescu se afla în misiune în momentul în care a ucis-o pe Raisa cu mașina de poliție.

Dar legea face o diferență între misiune simplă și misiune de urgență, caz în care îți este permis să folosești sirena, girofarul și viteza sporită. Agentul Popescu nu era în misiune de urgență, deci culpa sa este evidentă. În plus, legea te obligă să conduci prudent pentru evitarea accidentelor. O altă culpă grava pentru polițist.”, a explicat Radu Tudor.

Ce spune Poliția vs ce spune legea

De asemenea, jurnalistul a publicat de blogul său răspunsul Poliției Române adresat Parchetului la cererea procurorului. Totodată, Radu Tudor a oferit și câteva aspecte legale care se pot aplica în acest caz penal.

„În răspunsul adresat Parchetului la cererea procurorului privind lămurirea situației de serviciu a agentului de poliție Popescu Constantin, Poliția precizează: ”Agentul de poliție Popescu Constantin la data de 13.01.2022 ora 13,30 se afla în exercitarea atributiunilor de serviciu, respectiv misiuni polițienești, circumscrise unui plan de acțiune și verificări în lucrări cu termen.”

CE SPUNE LEGEA: SĂ REDUCĂ VITEZA ȘI SĂ CIRCULE CU ATENȚIE SPORITĂ

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice

Paragraful – Autovehicule cu regim de circulație prioritară

Articolul 61(1) Au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.

Articolul 62(1) La intrarea în intersecțiile unde lumina roșie a semaforului este în funcțiune ori indicatoarele obligă la acordarea priorității de trecere, conducătorii autovehiculelor prevăzute la art. 61 alin. (1) trebuie să reducă viteza și să circule cu atenție sporită pentru evitarea producerii unor accidente de circulație, în caz contrar urmând să răspundă potrivit legii.

DEFINIȚIA URGENȚEI UNEI MISIUNI, POTRIVIT LEGII

Urgența – situația de criză sau de pericol pontențial major care necesită deplasarea imediată pentru prevenirea producerii unor evenimente cu consecințe negative, pentru salvarea de vieți omenești sau a integrității unor bunuri ori pentru limitarea afectării mediului înconjurător.”, a scris acesta pe radu-tudor.ro.