Activiştii unei organizaţii populare care verifică starea drumurilor din ţară i-au spus premierului că pe unele porţiuni ale autostrăzii Amur care leagă Habarovsk de Cita lipseşte asfaltul, existând doar pietriş. În replică, Putin şi-a exprimat mirarea, deoarece, spune el, acum un an când a mers pe acest traseu, era acoperit cu asfalt pe toată distanţa.

Unde a dispărut astfaltul?, se întreba toată lumea. Explicaţia a venit de la ministrul rus al transporturilor, Igor Levitin, care a calmat spiritele. Acesta a spus că autostrada Amur a fost construită timp de 40 de ani, iar primele porţiuni finalizate, în lungime de 485 km, s-au degradat şi vor fi aduse la standardele de calitate în următorii trei ani.

Impresionat de acest răspuns, Vladimir Putin a promis că, în următorii trei ani, lungimea "drumurilor moderne şi de calitate" se va dubla, transmite Nezavisimaia Gazeta.

Leagă Orientul Îndepărtat de Europa

Autostrada Cita-Habarovsk, care reprezintă un coridor prin taiga, a rămas neterminată în mare parte până în anul 2004, de când a început să se lucreze şi să se modernizeze. Şoseaua are o lăţime de 7 metri şi permite circulaţia unui număr de 3.000 de autoturisme în 24 de ore.

Autostrada Amur este una din cele cinci porţiuni ale reţelei cunoscută neoficial sub denumirea de Autostrada Transsiberiană. Pe lângă Autostrada Amur, reţeaua care străbate întreaga Rusie cuprinde autostrăzile M10 Rusia (Sankt-Petersburg-Moscova, 64 km), M5 Ural (Moscova-Celiabinsk, 1.880 km), Baikal (M51 Celiabinsk-Novosibirsk, 1.528 km, M53 Novosibirsk-Irkutsk, 1.860 km), M55 Irkutsk-Cita, 1.113 km), precum şi M60 Ussuri (Habarovsk-Vladivostok, 760 km).

Astfel, autostrada Amur este parte din reţeaua care uneşte Marea Baltică de Oceanul Pacific şi oraşele Smolensk de Vladivostok, iar la nivel european face parte din coridorul de transport Paris-Berlin-Varşovia-Moscova-Vladivostok, cu ieşire la statele asiatice.

Excursie fără telefon mobil şi cu pistolul în buzunar

Prea puţine benzinării, unde găseşti carburanţi dizolvaţi cu apă şi care strică motorul, sate puţin populate şi localnici periculoşi. Aşa caracterizează ziariştii ruşi care au vizitat autostrada Amur în luna octombrie 2010, după ce a fost inaugurată de Putin. Şi dacă la aceste lucruri mai adăugăm şi faptul că pe toată distanţa magistralei semnalul pe telefonul mobil aproape că lipseşte cu desăvârşire, putem afirma că o excursie pe cele peste 2.000 de km nu este pentru cei slabi de înger.

Autostrada este circulată în special de tiruri venite din străinătate şi de iubitorii de călătorii pe motocicletă, care pot merge liniştiţi pe anumite porţiuni cu o viteză de 200 km/oră.  Unul dintre aceştia este Evghenii Corjov, care face excursii pe două roţi pe această magistrală de 10 ani, relatează gazeta.ru. El ştie că traseul nu este lipsit de pericole şi, pentru a se proteja, merge cu pistolul în buzunar. "Înainte, era un drum îngrozitor, dar cu toate acestea, oamenii îl foloseau. Pentru ca afacerile să vină în zonă, va fi nevoie de implicarea guvernului", consideră acesta.

Oricum, până şi ruşii spun că le este frică să-şi imagineze ce i se poate întâmpla unui călător care a rămas fără benzină sau căruia i s-a stricat maşina în drum. Ziariştii care au făcut acest drum spun că şoferii aflaţi în asemenea situaţii pot aştepta mai mult de 24 de ore până să primească ajutor. Cu atât mai mult cu cât poliţia rutieră încă nu este prezentă pe autostradă.

Un caz sinistru este cel al tânărului conducător de motocicletă Aleksei Barsukov, care a fost omorât şi apoi ars de localnicii din regiunea Cita, după ce a căutat ajutor pentru repararea moticicletei. Una din versiuni este că a fost omorât de hoţi, iar alta că tânărul a refuzat să bea cu localnicii, motiv pentru care aceştia s-au înfuriat şi l-au omorât, relatează gazeta.ru.
<iframe frameborder="0" src="https://www.youtube.com/embed/bMBmO5agI0o" height="360" width="640"></iframe>