Ajutoarele de stat se vor acorda sub formă de alocări financiare nerambursabile, atât din fonduri comunitare cât şi din fonduri naţionale. Bugetul total al schemei este de 57,7 milioane EURO, din care 88% reprezintă alocări din Fondul European de Dezvoltare Regională.
„Prin această schemă de ajutor de stat se urmăreşte susţinerea investiţiilior în reţelele de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, astfel încât să se reducă pierderile, să crească securitatea în furnizare şi să se evite situaţiile de criză şi, binenţeles, să se atingă standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potenţialii beneficiari sunt operatorii de transport şi de sistem al energiei electrice şi gazelor naturale din România, respectiv Transelectrica si Transgaz. Pentru a accesa schema, aceştia trebuie să se adreseze Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Organismul Intermediar pentru energie, perioada de derulare a schemei fiind până la sfârşitul anului 2013.
Această măsura va fi implementată în aplicarea Axei prioritare 4 „Creşterea Eficienţei Energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice” din cadrul Programului Operational Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.