Pe măsură ce Rusia restricționează accesul la combustibilii fosili, iar Occidentul face tot posibilul pentru a evita să mai finanțeze invazia din Ucraina, încet, dar sigur, energia nucleară începe să recâștige teren.

Polonia e gata să dea undă verde la șase centrale nucleare pentru a înlocui centralele pe cărbune, în timp ce Marea Britanie a anunțat recent Great British Nuclear, un program destinat construirii a opt noi reactoare și reducerii amprentei de carbon a țării.

Centralele nucleare sunt cea mai bună soluție pentru decarbonizare, susțin adepții acestora. Dar nu cumva tehnologia este încă prea scumpă și prea toxică din punct de vedere politic?

La această întrebare încearcă să dea răspunsul un articol din Anthropocenemagazine.

Urmează o ”renaștere” nucleară

1. Energia nucleară promite cea mai bună cale prin care națiunile devin independente energetic, fără a sacrifica calitatea vieții. Deși contestată, energia nucleară este responsabilă pentru mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât eolienele sau parcurile solare pe gigawatt-oră și chiar a dus la mai puține decese decât generarea de energie pe cărbune.

2. Tehnologia nucleară a evoluat. Nu mai e așa cum a fost în anii 70, când a avut loc accidentul de la centrala nucleară Three Mile Island, din apropiere de Harrisburg, sau cum era în anii 80, când s-a produs catastrofa nucleară de la Cernobîl.

Reactoarele nucleare actuale sunt mai mici, mai sigure și mai ieftine și mai eficiente.

3. Energia nucleară este tehnologia cu emisii scăzute de carbon, care se bucură de un sprijin larg. John McClaughry, vicepreședintele Institutului de piață liberă Ethan Allen, este un adept al fezabilității tehnologice și politice a celor mai recente reactoare, de generația a patra.

4. Chiar și înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, oamenii începuseră să susțină tot mai mult centralele nucleare. Un sondaj realizat înainte de luna februarie a constatat că 35% dintre adulții americani doreau ca guvernul federal să încurajeze producția de energie nucleară. Acest procent este în creștere, deși rămâne cu mult în urma celor care susțin tranziția la energia eoliană și solară.

Franța vs Germania

1. Întrucât UE importă aproximativ 60% din sursele de energie, iar aproape jumătate din cărbunele și gazele importate provin din Rusia, blocul comunitar are nevoie de soluții care funcționează imediat. Asta va însemna, probabil, achiziționarea de gaz natural lichefiat.(GNL).

2. Președintele Emmanuel Macron a anunțat începutul „renașterii industriei nucleare a Franței”, care își propune să construiască între 6 și 14 reactoare noi până în 2050. Germania rămâne însă angajată să închidă toate centralele nucleare până la sfârșitul anului. Cu cât energia nucleară va fi adoptată de mai multe țări, cu atât sistemele noi vor fi mai ieftine.

Asta ar putea încetini cauza nucleară cu ani de zile

1. Ce se va întâmpla cu centrala nucleară de la Zaporojie și cu cea de la Cernobîl, pe măsură ce războiul se prelungește? Și cea mai mică scurgere de radiații, în timpul conflictului, ar putea încetini cauza nucleară cu ani de zile.

2. Noile reactoare nucleare sună bine când guvernele au bani de cheltuit, dar odată cu creșterea inflației și probabilitatea unei încetiniri a economiei globale, vor opta politicienii pentru soluții energetice ieftine și mai eco?

3. Ca întotdeauna, China, cea mai populată țară din lume, plănuiește să construiască cel puțin 150 de reactoare nucleare până la mijlocul anilor 2030. Mai mult decât a reușit restul lumii să facă în ultimii 50 de ani.