Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia, trebuie să strângă cinci miliarde de euro până la finele anului pentru a acoperi un deficit de capital identificat cu ocazia ultimelor teste de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, în caz contrar urmând să fie restructurată.

Citând surse din apropierea acestui dosar, "Corriere della Sera" susţine că Italia a depus deja o cerere pentru a putea demara o operaţiune de recapitalizare cu fonduri publice a Monte dei Paschi, începând chiar de săptămâna viitoare. Publicaţia susţine că executivul comunitar este dispus să limiteze povara care ar trebui suportată de acţionarii şi deţinătorii de obligaţiuni Monte dei Paschi, iar în prezent discută cu autorităţile italiene în ce măsură ar urma să fie scutiţi şi investitorii care deţin obligaţiuni subordonate la banca italiană.

Recent, directorul financiar de la Monte dei Paschi, Francesco Mele, a declarat că se aşteaptă ca UE să accepte ca doar unii acţionari şi deţinători de obligaţiuni subordonate să suporte pierderi înainte ca Monte dei Paschi să beneficieze de ajutoare de la stat.

Conform noilor prevederi europene privind ajutoarele de stat acordate băncilor, investitorii trebuie să suporte unele pierederi înainte ca banca să poată primi bani de la stat, însă în cazul Monte dei Paschi ar putea să se aplice o versiune mai blândă a prevederilor UE. Sursele citate de Reuters au declarat săptămâna trecută că, în cazul salvării Monte dei Paschi, autorităţile de la Roma vor putea aplica prevederile UE cu o anumită flexibilitate, pentru a evita producerea unor pagube sistemului bancar italian.

Banca Monte dei Paschi este în criză de mulţi ani, din cauza achiziţiilor dezastruoase, a pierderilor provocate de tranzacţiile cu derivate şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA a obţinut cele mai slabe rezultate la recentele teste de stres derulate de BCE, iar din 2008 a avut nevoie de majorări succesive de capital pentru a evita falimentul.

Sursa: Agerpres