Un virus rar, prezent în România! Se transmite de la animale

Medicii de la Spitalul Parhon din Iași au descoperit că un bărbat în vârstă de 72 de ani a fost infectat cu hantavirus. Hantavirusul este o afecțiune rară, care se transmite de la răzătoare sălbatice. Medicii au mai spus că locuitorii din zonele de munte sunt expuși la riscul de infectare cu hantavirus.

Starea bărbatului este foarte gravă, deoarece are insuficiență renală și hepatică. În încercarea de a-i salva viața, medicii i-au făcut dializă, însă pericolul nu a trecut.

Simptomele bolii

Cei diagnosticați cu acestă afecțiune au avut parte de febră foarte mare, hemoragii puternice, tensiune scăzută, dureri lombare și abdominale foarte puternice. Cu toate că cei care locuiesc în zonele de munte, aproape de păduri, sunt expuși la infectare, medicii spun că și turiștii se pot infecta cu hantavirus în aceeași măsură.

Boala se poate instala în urma consumului de apă din surse nesigure, dacă aceasta a fost contaminată de rozătare sălbatice.

Institutul Național de Sănătate Publică din România spune că boala are cinci faze, astfel:

  • Faza febrilă care durează între 3 – 7 zile  și este caracterizată de febră mare, cefalee, anorexie urmate de durere severă abdominală sau lombară, deseori acompaniete de stări de greață și vărsături, înroșire a feței
  • Faza hipotensivă care durează între câteva ore și trei zilei și care este caracterizată de instalarea abruptă a hipotensiunii care poate progresa până la șoc și manifestări hemoragice mai pronunțate
  • Faza oligurică (între 3 – 7 zile) în care tensiunea arterială revine la normal sau este mărită, greața și vărsăturile pot persista, pot apărea hemoragii severe și secreția de urină se diminuează drastic. Majoritatea deceselor au loc în această fază
  • Faza diuretică (durează zile până la săptămâni) pot exista probleme clinice precum deshidratare, dezechilibre electrolitice și infecții secundare
  • Convalescența durează săptămâni sau luni

Începând din 2008, medicii de la Spitalul Parhon din Iași au tratat aproape 30 de infecții cu hantavirus, cel mai recent fiind diagnosticat în 2019.

Medicii îi liniștesc pe oameni și spun că 80-90% dintre cazurile de hantavirus evoluează favorabil dacă infecția este tratată la timp.

Sursă foto: Dreamstime