Tomas Transtromer, 80 de ani, este cel mai cunoscut dintre poeţii scandinavi în viaţă, opera lui explorând relaţia dintre intimitatea personală şi lumea care ne înconjoară. De formaţie psiholog, el sugerează că observarea poetică a naturii permite intrarea în profunzimea identităţii umane şi a dimensiunii sale spirituale. "Existenţa unei fiinţe umane nu se termină acolo unde sfârşesc degetele ei", a spus un critic suedez, referindu-se la poemele lui Transtromer, descrise ca "rugăciuni laice".

Poezia sa a fost tradusă în peste 50 de limbi

Născut pe 15 aprilie 1931 la Stockholm, Tomas Transtromer a fost crescut de mamă, după dispariţia timpurie a tatălui său. După obţinerea diplomei în psihologie, în 1956, a fost angajat la Institutul psihotehnic al Universităţii din Stockholm, ocupându-se apoi de delincvenţii adolescenţi într-un institut de specialitate. Paralel cu realizarea unei bogate creaţii poetice, a lucrat cu persoane handicapate, condamnaţi şi toxicomani.
A publicat prima culegere de versuri, intitulată "17 poeme"’, la cea mai mare editură suedeză, Bonniers, în timpul studenţiei. Scriitorul a primit în 1966 prestigiosul premiu Bellman, după care au urmat alte numeroase distincţii, printre care premiul Petrarca (Germania, 1981) şi Neustadt International Prize (Statele Unite, 1990).

După ce a publicat peste zece culegeri de poeme, Transtromer a fost victima unui atac de apoplexie, în 1990, în urma căruia a rămas parţial paralizat şi afazic şi a trebuit să-şi reducă drastic activităţile. Prima culegere publicată la şase ani după atac, "Gondola durere", s-a vândut în 30.000 de exemplare, ceea ce reprezintă o cifră deosebită pentru poezie. După acest succes, poetul n-a mai publicat nimic timp de opt ani. Ultima sa apariţie editorială a fost în 2004, o culegere de poeme haiku (‘Marea enigmă’).

S-a dedicat muzicii, interpretând în fiecare zi câteva piese muzicale la pian, cu mâna stângă, cea dreaptă fiindu-i afectată de apoplexie, a povestit soţia lui într-un interviu acordat cotidianului suedez Dagens Nyheter.

Tomas Transtromer este căsătorit cu Monica, cei doi având două fiice.
Sursa: Agerpres