Conform unui comunicat al Sonimpex Serv Com, producătorul tradiţionalului Magiun de prune Topoloveni şi al dulceţurilor Topoloveana, oprirea de la comercializarea a magiunului Sympathica a fost determinată de sesizările trimise autorităţilor competente de către reprezentanţii companiei.

"În adresa primită astăzi, 25 iulie, de compania Sonimpex Serv Com, din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se arată că în urma verificărilor întreprinse la sediul social al SC LIDL Discount România SRL, de o echipă mixtă de control (Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Prahova şi Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorilor Prahova), au fost constatate o serie de nereguli", scrie în comunicatul citat.
Denumirea de "magiun de prune", abuzivă

Printre nereguli se numără faptul că utilizarea denumirii de "magiun de prune" pentru produsul analizat este abuzivă, întrucât acest produs este fabricat din materii prime precum piure de prune concentrat şi suc de prune concentrat. Aceste materii prime sunt obţinute din prune în Serbia şi exportate în Polonia, unde suferă o nouă procesare până la obţinerea produsului finit, comercializat de reţeaua LIDL în România sub denumirea de magiun de prune. În plus, conţinutul de glucide declarat pe eticheta nutriţională este de 46,5 g /100 g, iar în SP 334/119 Magiun de prune conţinutul de glucide specificat ar trebui să fie de minim 55%.

O altă neregulă este aceea că produsul nu se încadrează nici în grupa gemurilor, reglementată de Directiva 2001/113/CE (privind gemurile, jeleul, marmelada din fructe şi piureul de castane destinat consumului uman, act normativ european preluat de România prin Ordinul 523/808/351/2003 pentru aprobarea normelor cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe şi a piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman), care prevede pentru gemuri un conţinut de substanţă uscată solubilă (reprezentată de glucidele din produs) de 60% sau mai mult.

Totodată, deşi pe eticheta produsului se specifică 46,6 g glucide pentru 100 g, în buletinul de analiză nr. 120249875/24.05.2012 eliberat de SGS Institut Fresenius din Germania este specificat total zahăr 40 g / 100 g.
De la "magiun de prune", la "pastă tartinabilă"

"Prin urmare, având în vedere că produsul Magiun de prune Sympathica nu respectă nici normele interne, nici pe cele europene de fabricaţie (SP 334/1996 MAGIUN DE PRUNE, Directiva 2011/113/CE), autorităţile au recomandat pentru acest produs schimbarea denumirii în "pastă tartinabilă", au sancţionat SC LIDL Discount SRL pentru încălcarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii cu 5.000 lei şi au oprit produsul Magiun de prune Sympathica de la comercializare începând cu data de 13 iulie, întrucât "nu îndeplineşte condiţiile legate de etichetare şi tehnologia de fabricare", se specifică în adresă.