Motivul initierii acestei oferte pentru societatea buzoiana il constituie obiectul principal de activitate al SC Foraj Sonde Berca SA: forajul sondelor de cercetare geologica, exploatare si injectie de titei si gaze, ape termale si mineralizate, precum si alte substante. Structura actionariatului este urmatoarea: Fondul Proprietatii de Stat detine 51,83% din capitalul social, SIF Transilvania, 31,74%, dl Petre Tibrea, 6,79%, si 9,9% detin alti actionari rezultati in urma procesului de privatizare in masa.
Dupa cum se observa, pentru reusita acestei actiuni esential este ca doi dintre actionarii principali – FPS si SIF Transilvania – sa fie convinsi sa-si cedeze pachetele de actiuni pe care le detin si care insumeaza peste 83% din totalul capitalului social. Pretul ofertei pentru o actiune cu simbolul FOJY, de 2.000 lei, se situeaza sub valoarea inregistrata la ultima tranzactie din data de 24.03.2000, cand au fost transferate 5.153 actiuni la pretul unitar de 2.500 lei, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 8.418.750 lei.
Ofertantul, compania Global Drilling Ltd, este o companie off-shore, inregistrata in Uniunea Bahamas si cu un capital social de 5.000 USD. Obiectul principal de activitate il constituie contractarea de servicii pentru forajul sondelor in Romania si pe plan international. Compania a fost infiintata in anul 1998, ca o asociere intre Black Creek Drilling, o firma de foraj texana, si Grupul Quadrant, un grup de societati de investitii. Scopul declarat al infiintarii acestei companii il constituie investitiile in sectorul petrolier din Romania. Global Drilling Ltd controleaza mai multe societati de foraj petrolier, astfel ca in acest moment este al doilea furnizor de servicii de foraj petrolier din Romania. Compania a mai achizitionat in cursul anului trecut 53% din actiunile societatii Foraj Sonde Ploiesti.
Planurile de dezvoltare ale societatii prevad infuzia de capital pe termen scurt. in termen de doi ani se doreste modernizarea instalatiilor prin introducereea sistemelor computerizate de monitorizare. Aceasta investitie este estimata la circa 1.200.000 dolari. Pentru continuarea activitatii, Foraj Sonde Berca are nevoie imediata de lichiditati. in acest sens, Global Drilling va efectua dotari in activitatea de exploatare pentru care vor fi disponibilizati aproximativ 300.000 dolari. Pe termen lung, in urmatorii doi–cinci ani, vor fi puse in functiune inca trei noi instalatii moderne de foraj, al caror cost se va ridica la circa 12 milioane dolari, inlocuindu-se astfel instalatiile existente, vechi si uzate.
Avand un plan de dezvoltare bine eleborat si care nu prevede nici disponibizari de personal, este foarte posibil ca oferta publica de cumparare initiata sa fie finalizata cu succes. Atat FPS cat si SIF Transilvania ar putea profita de prilejul oferit, pentru a scapa de niste actiuni care nu le aduc deocamdata profit, chiar daca pretul de vanzare este mult sub valoarea nominala, de 25.000 lei.