OMV Petrom a confirmat, marți, depunerea declaraţiei de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii Neptun Deep. Decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului viitor.

Un prim pas pentru Neptun Deep

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie şi începerii dezvoltării. Investiţia totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro.

În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027.”, au precizat reprezentanţii OMV Petrom într-un comunicat, transmite Agerpres.

Proiectul, o mare importantă strategică pentru România

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest proiect are o mare importanță strategică și a cerut conducerii OMV să înceapă cât mai repede exploatările offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom

Tot atunci, conducerea OMV a prezentat în ce stadiu se află proiectul și care au fost pașii cheie realizați. De asemenea, și-a luat angajamentul de a adopta adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023.

Dacă va face acest lucru, atunci exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep va începe cât de repede posibil.

„Preşedintele României a subliniat necesitatea unor măsuri adecvate, care să reducă inechităţile şi să asigure susţinerea de care consumatorii casnici au nevoie, dar şi a economiei în ansamblul său, pentru menţinerea competitivităţii în industrie şi alte sectoare”, a indicat atunci Administraţia Prezidenţială.

Luna trecută a fost abordată și intenția OMV Petrom de dezvoltare a unor proiecte de anvergură şi în Republica Moldova. Acestă inițiativă a fost salutată de președintele Klaus Iohannis, subliniind că România va acorda tot sprijinul necesar asigurării unui nivel adecvat de securitate energetică în ţara vecină

Șeful statului a subliniat atunci că potențialul energetic al României este deosebit, pe fondul preocupărilor privind asigurarea securităţii energetice la nivel naţional şi a eforturilor de gestionare adecvată a efectelor crizei din energie. Klaus Iohannis a mai spus că potențialul energetic al României trebuie susținut prin investiţii ale operatorilor din sectorul energiei.