Un nou împrumut girat de Guvern! Ministerul Finanţelor a contractat 75 de milioane de lei de la bănci. Această sumă reprezintă banii luaţi în ultimele 24 de ore, suplimentar faţă de tranzacţiile din prima zi a săptămânii.

Un nou împrumut anunţat de Guvern

Guvernul a fost nevoit să efectueze un nou împrumut de la bănci. Este vorba despre 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni.

Cei de la Ministerul Finanţelor (MF) au reuşit să atragă, marţi, 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni. În urmă cu o zi au fost împrumutaţi 801,7 milioane de lei, la o dobândă de 3,09% pe an.

Totul s-a făcut printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 128 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Împrumuturi şi de la băncile comerciale

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 260 de milioane de lei.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei. Dintre aceştia, 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.