La doar câteva săptămâni după aprobarea utilizării vaccinului Pfizer-BioNTech la pacienții cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, 49,2% din populația generală a SUA a primit cel puțin o doză, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Problemele apărute după vaccin

CDC investighează în prezent mai multe cazuri de miocardită la pacienții care au fost vaccinați cu serul Pfizer-BiNtech. Anunțul a fost făcut de Comitetul consultativ al agenției pentru practicile de imunizare (ACIP).

Au existat „relativ puține” cazuri ale unui astfel de efect secundar, observate mai ales la bărbații tineri. CDC a subliniat, de asemenea, că afecțiunea poate să nu aibă nicio legătură cu vaccinarea.

Efecte secundare la adolescenţi

Dar medicii trebuie să fie conștienți de acest efect secundar la pacienții adolescenți, subliniază CDC. „Poate fi pur și simplu o coincidență faptul că unele persoane dezvoltă miocardită după vaccinare”, a declarat Celine Gounder, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bellevue din New York.

Potrivit CDC, pe lângă faptul că sunt mai frecvente la pacienții adolescenți de sex masculin, cazurile de miocardită par să se dezvolte în termen de patru zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de-a doua doze.
ACIP spune simptomul a dispărut de la sine, la scurt timp după ce a fost diagnosticat.

Luna trecută, ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat investigarea unui număr de cazuri de miocardită la persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech.

Pfizer continuă să susțină că miocardita apare și fără a fi administrat vaccinul, iar beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.