Incendiu la o stație electrică din Nisa. 45.000 de locuințe afectate în Franța

Autoritățile din Franța au anunțat că incendiul a izbucnit în jurul orei 02:00 (ora locală), afectând alimentarea cu energie electrică a aproximativ 45.000 de locuințe din Nisa și din localitățile învecinate Saint-Laurent-du-Var și Cagnes-sur-Mer. Aeroportul din Nisa și rețeaua de tramvai au fost de asemenea afectate temporar. Alimentarea a fost restabilită în cursul dimineții.

Potrivit presei locale, poliția a descoperit urme de cauciucuri și o ușă forțată la stația electrică, semne care sugerează o acțiune premeditată, potrivit BBC.

Primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, a denunțat pe platforma X (fostă Twitter) „actele răuvoitoare care afectează țara noastră” și a anunțat întărirea măsurilor de securitate în jurul infrastructurilor energetice ale orașului. Adjunctul său, Gaël Nofri, a declarat că incendiul ar avea „probabil o origine criminală”.

Parchetul din Nisa a deschis o anchetă pentru „incendiere organizată”, iar procurorul Damien Martinelli a precizat pentru AFP că sunt în curs investigații pentru a stabili circumstanțele exacte ale incidentului și metodele folosite de autorii faptei.

Deocamdată, nu există o legătură confirmată între acest incident și cel petrecut cu o zi înainte în Cannes, când o pană majoră de curent a afectat în jur de 160.000 de locuințe, inclusiv în timpul desfășurării Festivalului Internațional de Film.

Franța
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Sabotaj confirmat și în cazul penei de curent din Cannes

Sâmbătă, autoritățile din Franța au anunțat că trei dintre cei patru piloni ai unui stâlp de înaltă tensiune care alimenta orașul Cannes au fost tăiați intenționat, provocând o avarie care a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică. Incidentul a avut loc în Villeneuve-Loubet, la aproximativ 20 de kilometri de Cannes.

Operatorul rețelei electrice, RTE, a fost nevoit să întrerupă alimentarea cu energie pentru a permite intervenția echipelor de urgență. Deși 160.000 de locuințe au fost afectate, Palatul Festivalului – unde se desfășoară celebrul eveniment internațional de film – a rămas alimentat datorită unui sistem alternativ independent.

Procurorul regional a denunțat sâmbătă un „act rău intenționat”, iar ancheta deschisă explorează posibila natură deliberată a sabotajului.

În timpul penei de curent din Cannes, mai multe proiecții din cadrul festivalului au fost întrerupte în cursul dimineții, însă organizatorii au reușit să continue programul cu ajutorul generatoarelor.

Momentan, nu există dovezi oficiale că cele două incidente – din Cannes și Nisa – ar fi coordonate sau comise de aceeași autori.