Romgaz vizează extinderea în Republica Moldova: subsidiara din stânga Prutului ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze

Compania de stat Romgaz intenționează să înființeze o subsidiară de trading în Republica Moldova, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale din această țară, potrivit estimărilor companiei transmise de agenția de presă IPN.

În prezent, consumul de gaze din Republica Moldova este asigurat integral din importuri.

Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat că, în urma analizelor efectuate pentru deschiderea subsidiarei din Republica Moldova, compania estimează un potențial maxim de un miliard de metri cubi de gaze, cât reprezintă consumul total anual al Moldovei.

Popescu a subliniat că Romgaz ar putea acoperi între 20% și 30% din gazele importate de statul moldovenesc.

„Din estimările pe care le-am făcut în vederea deschiderii noii subsidiare din Republica Moldova, există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi (consumul total al țării vecine – n.r.), însă am putea avea 20%-30% din gazele importate de statul moldovenesc”, afirmă Răzvan Popescu.

Gazele se vor vinde mai scump decât în România

Compania românească intenționează să comercializeze gaze în Republica Moldova la un preț mai ridicat decât în România.

Această strategie vine în contextul în care Romgaz este obligată, pe piața internă, să livreze gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și centralele electrotermice până la data de 31 martie 2026.

Într-un document intern, compania susține că diferența dintre prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, diferență care depășește tariful de transport dintre cele două țări, creează oportunitatea valorificării gazelor românești pe piața moldovenească la un preț superior.

Romgaz estimează că producția sa de gaze va înregistra o creștere semnificativă după finalizarea proiectului offshore Neptun Deep și demararea extracției gazelor din Marea Neagră.

„Existența unei diferențe între prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, superioară tarifului de transport între cele două țări, (…) oferă oportunitatea valorificării gazelor naturale în Republica Moldova la un preț mai mare decât cel din România.

Producția de gaze naturale a SNGN Romgaz SA va crește semnificativ odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și extracția gazelor din Marea Neagră”, se menționează în documentul respectiv.

Între timp, compania moldovenească de stat Energocom SA a semnat recent primul contract de achiziție de gaze pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România.

Acordul vizează alimentarea Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul Neptun Deep, unde producția este așteptată să înceapă în anul 2027.

OMV Petrom și Romgaz dețin câte 50% din drepturile de concesiune asupra proiectului Neptun Deep. Romgaz rămâne cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, fiind totodată și un important producător de energie electrică.