Transelectrica a prins gustul banilor atraşi de pe bursă odată cu listarea pachetului de 10% din acţiuni, pe care este tentată să-l majoreze cu 3%-4% spre sfârşitul anului. Dar, pentru aceasta, statul, acţionarul majoritar, trebuie mai întâi să despăgubească cu acţiuni şapte sute de persoane deposedate de imobile în regimul comunist.

Evoluţia acţiunilor unicului transportator de electricitate din România s-a înscris pe parcursul celor opt luni de la listare pe un trend ascendent, Transelectrica ajungând în prezent la o capitalizare de piaţă de peste un miliard de euro.

„Din toate întâlnirile noastre cu investitorii se doreşte o creştere a free float-ului (numărul de acţiuni listate la Bursă – n.red). Însă, în momentul de faţă, trebuie finalizate procedurile de despăgubire a circa 700 de persoane deposedate de imobile în perioada comunistă. Probabil că prin noiembrie, în funcţie de noul acţionariat, pachetul listat se va majora cu încă 3%-4%“, spune Răzvan Purdilă, director strategie şi piaţa de capital al Transelectrica. Potrivit legii, despăgubiţii vor primi un număr de acţiuni egal cu raportul dintre valoarea imobilului şi preţul mediu al acţiunilor Transelectrica, de 31,5 lei ponderat pe primele şase luni de la listare. Recent, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că valoarea totală a despăgubirilor este de 4% din capitalul social al Transelectrica.  

Asta înseamnă că cei circa 700 viitori acţionari ai Transelectrica sunt deja pe profit. De ce? Pentru că preţul a ajuns deja la 48-49 de lei acţiunea. Rămâne totuşi de văzut ce se va întâmpla în cele şase luni în care, potrivit legii, despăgubiţii vor avea interdicţia tranzacţionării acţiunilor.

Anul a început cu un profit financiar

În 2006, profitul Transelectrica a ieşit din tiparul companiilor monopol de stat, printr-o creştere record. Profitul companiei a atins valoarea de 83,4 milioane de euro, în creştere cu 131% faţă de anul 2005.
În acelaşi timp, rentabilitatea capitalului propriu aproape că s-a dublat, ajungând la 20%, printre cele mai bune valori ale companiilor listate la bursă. Nu puţini au fost cei care au pus în discuţie valoarea profitului, considerând că, pentru o companie care practică tarife reglementate, acesta este foarte mare. Şi, mai mult, că banii au venit din buzunarele cetăţenilor, ca urmare a unor tarife ridicate. La o privire mai atentă, observăm că rezultatul se datorează profitului financiar. „Rezultatul financiar pozitiv se explică prin aprecierea monedei naţionale pe parcursul anului 2006. Un procentaj de 72% din creditele companiei sunt în euro, 18%, în dolari şi 6%, în yeni japonezi şi doar 4%, în lei“, explică Maria Ionescu, director financiar Transelectrica. Profitul din variaţia cursului valutar în 2006 a fost de 101,6 milioane de lei (peste 28 milioane de euro), după ce, în 2005, se înregistrase o pierdere de 16 milioane de lei (4,4 milioane de euro). Cu toate că împrumuturile companiei sunt în mare parte în valută, iar încasările sunt în lei, reprezentanţii Transelectrica sunt încrezători în evoluţia viitoare a monedei naţionale. Având în vedere că leul a mai câştigat ceva teren şi anul acesta în faţa euro, după creşterea de peste 8% din 2006, se poate spune că începutul anului a adus deja un profit financiar. Creşterea puternică a preţului a făcut ca atractivitatea titlurilor să scadă. „La nivelul actual de preţ valoarea indicatorului PER (preţ raportat la profit pe acţiune – n.r.) este de aproximativ 15 şi se apropie de media altor companii de profil listate pe pieţele externe“, spune Andreea Ciobanu, responsabil departament analiză Intercapital Invest. La preţul din oferta publică iniţială, indicatorul PER era nouă, o valoare mai bună decât în prezent.

Cu banii câştigaţi din prima emisiune de acţiuni, Transelectrica intenţionează să retehnologizeze trei staţii de electricitate. Compania a investit deja primele 13 milioane de euro necesare modernizării staţiei Işalniţa. 

Transelectrica în cifre

Transelectrica deţine 77 de staţii electrice, din care o staţie de 750 de kilovolţi (kV), 32 de staţii de 400 kv şi 44 de staţii de 220 kV.

Liniile electrice ale companiei măsoară 8.950 de kilometri, dintre care 155 km cu 750 kV, 4.630 km cu 400 kV, 4.132 km cu 220 kv, iar 38 km cu 110 kV, care reprezintă linii de interconexiune cu sistemele ţărilor vecine.
În anul 2006, reţelele electrice ale Transelectrica au transportat aproximativ 39 milioane de megawaţi, ceea ce reprezintă o creştere cu 7,2% faţă de cantitatea transportată în 2005.

Luna cu cel mai mare aflux de electricitate a fost ianuarie, când s-au transportat 3,52 milioane de megawaţi. Printre cei mai importanţi clienţi ai companiei Transelectrica se numără Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica şi Petrom – rafinăria Petrobrazi.

41-2418-19management20.jpg

De la listarea companiei pe bursă, preţul acţiunilor Transelectrica a crescut cu 190%, raportat la preţul din oferta publică iniţială. Valoarea de piaţă a companiei în momentul de faţă este de peste un miliard de euro.

Creşterea este cu atât mai spectaculoasă cu cât, în general, acţiunile companiilor de utilităţi sunt titluri „de refugiu“, preferate de investitori mai ales atunci când Bursa traversează o perioadă mai tulbure, cu scăderi semnificative.