„Supercalculatoarele sunt motorul economiei digitale. Concurența este strânsă, iar UE a rămas în urmă: nu avem niciun supercalculator în topul primilor 10 plasați pe plan mondial. Prin lansarea inițiativei EuroHPC, dorim ca până în 2020 să le oferim cercetătorilor și companiilor din Europa o infrastructură de talie internațională în materie de supercalculatoare, pentru a le permite să dezvolte tehnologii cum ar fi inteligența artificială și să elaboreze aplicații de viitor de mare uz în domenii precum sănătatea, securitatea sau ingineria,” a declarat Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piața unică digitală.

Întreprinderea comună EuroHPC, o nouă structură juridică și de finanțare, va crea o infrastructură pentru tehnica de calcul de înaltă performanță (High-Performance Computing – HPC), pe care o va exploata pe plan european. Ea va sprijini un program de cercetare și inovare pentru dezvoltarea de tehnologii și echipamente, precum și aplicațiile necesare pentru aceste supercalculatoare.

Contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre și țările asociate urmând să aloce și ele o sumă similară. EuroHPC va funcționa în perioada 2019-2026, iar infrastructura prevăzută va fi deținută și exploatată în comun de către membrii săi, aceștia fiind, într-o primă etapă, țările care au semnat declarația EuroHPC și membrii privați din mediul academic și sectorul industrial. Alți membri se pot alătura în orice moment, furnizând o contribuție financiară.

Printre avantajele supercalculatoarelor se numără:

– HPC este un instrument esențial pentru a înțelege și răspunde la marile provocări societale și științifice, cum ar fi depistarea precoce, tratamentul bolilor și dezvoltarea de noi terapii, prevenirea și gestionarea catastrofelor naturale de mare amploare etc.;
– infrastructura EuroHPC va facilita accesul industriei europene, în special a IMM-urilor, la supercalculatoare pentru a dezvolta produse inovatoare;
– HPC este esențială pentru sistemele naționale de securitate și apărare.

SURSA: ec.europa.eu