Medic în chirurgie generală la Institutul Fundeni și asistent în cercetare, Mihail Pautov, a explicat pentru Digi24 care sunt cele trei situații în care virusul ar putea fi purtat chiar și de o persoană care s-a vaccinat iar aceasta să-l transmită cuiva care nu are imunitate.

„Este o teorie posibilă, dar încă nedovedită, aceea că cei care se vaccinează, chiar dacă capătă acea imunitate umorală – care constă în anticorpi circulanți pe care îi avem în sânge – există o posibilitate ca o persoană vaccinată și cu imunitate să intre în contact cu o persoană bolnavă Sars-CoV-2, să inhaleze virusul.

Virusul, în primul rând, intră și începe multiplicarea în nas. Temperatura fiind mai mică în regiunea nasului, această multiplicarea poate să persiste una-două zile, până când imunitatea sesizează această multiplicare virală la regiunea nasului și anihilează virusul. Atunci, există această fereastră de unu-două zile, unde este o posibilitate cu un procent de 1% ca acea persoană să circule pe stradă, fără mască, să strănute și să dea virusul mai departe.

Logica medicală ne spune că așa ceva e puțin probabil să se întâmple”, a declarat medicul Mihail Pautov.

De ce trebuie totuși să purtăm masca după vaccinare

Cu toate acestea, cercetătorul spune că, dincolo de logica medicală, „noi trebuie să dovedim că persoanele vaccinate sunt 100% sigure și nu pot fi contagioase pentru alte persoane”. Din această cauză medicul recomandă să purtăm masca și dacă ne-am vaccinat.

„Sper ca aceste studii să iasă cât de curând, dar până apar, acesta este primul motiv pentru care trebuie să purtăm masca după vaccinare”, a mai precizat acesta.

Al doilea motiv pentru care ar trebui să purtăm mască este acela că vaccinul Pfizer nu are o eficiență de 100%.

„Asta înseamnă că din 20 de persoane vaccinate, numai 19 vor avea imunitate. Unul n-o să facă imunitate, din varii cauze. Corpul probabil să distrugă acel ARN, de exemplu, și să nu construiască acei antigeni, proteinele «spike» pentru care să facă imunitate. Sau poate că doza respectivă este deteriorată.

Sunt multe cauze care port duce la eficiența vaccinului în persoana respectivă.

Atunci, acea persoană se vaccinează, are siguranța că este imun – el de fapt nefiind imun – și atunci nu poartă mască, se expune mai departe și poate fi un pericol pentru ceilalți oameni din jurul lui și pentru el, în primul rând”, a afirmat Pautov.

Mutațiile COVID-19 apar zilnic

În al treilea rând, medicul spune că trebuie să luăm în considerare și mutațiile coronavirusului. Chiar dacă studiile arată că vaccinurile sunt eficiente împotriva acestora, mutațiile pot apărea zilnic.

„În al treilea rând, aceste tulpini mutante care apar și studiile în ceea ce le privește ne spun că vaccinurile sunt eficiente pentru ele. Dar trebuie să înțelegem că, în pandemie, când virusul se multiplică într-un ritm halucinant în milioane de oameni, aceste mutații apar zilnic. 99,9% dintre ele sunt nereușite, mor din fașă.

Însă există posibilitatea ca unele dintre ele să reușească și acestea pot viza chiar modificarea structurii acestui antigen, ceea ce dă posibilitatea ca unele variante la un moment dat să depășească această barieră a imunității și să se răspândească și la nivelul persoanelor vaccinate. Este doar o posibilitate.
Trebuie să învățăm din anul care a trecut și să înțelegem că este mult mai bine să fim precauți, să avem grijă de noi, să purtăm mască măcar în perioada asta, când lucrurile încep să se așeze la locurile lor”, a declarat Mihail Pautov.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim