Adrian Pintea, o poveste de film

Adrian Pintea, cunoscut mai puțin sub prenumele său, Virgil, s-a născut pe 9 octombrie 1954, în Beiuș, județul Bihor. Copilăria și-a petrecut-o în orașul natal și ulterior în Oradea.

La doar trei luni de viață, tatăl său, Adrian, ofițer în armata regală, a trecut în neființă. Adrian a crescut alături de mama sa, Maria, și de sora sa, Rodica, fiind mai apoi însoțit și de noul soț al mamei sale, George Pintea. De la o vârstă fragedă, manifesta interes pentru scris, desen și iubea animalele, în special caii. În adolescență, s-a dedicat muzicii, cântând la chitară și fiind pasionat de rock.

În clasa a VII-a, a fost distins cu premiul pentru poezie de către o revistă pentru liceeni din Oradea, marcând momentul debutului său public cu recitarea poeziei „Invitație la vals”, impresionând profund audiența prin talentul său artistic.

adrian pintea
SURSA FOTO: Facebook

În 1979 își încheie studiile de artă teatrală

În 1973, a absolvit Liceul nr. 2 din Oradea, iar în 1979 și-a încheiat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, specializându-se în actorie, sub îndrumarea profesorului Petre Vasilescu.

În 1977, a făcut primii săi pași în lumea teatrului, jucând în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la studioul Cassandra, și în rolul Treplev din „Pescărușul” de A. P. Cehov, sub regia lui Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra.

În cinematografie, debutul său a avut loc un an mai târziu, în filmul de război „Între oglinzi paralele”, regizat de Mircea Veroiu, alături de nume sonore precum Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin și Fory Etterle.

În anii ’80, Adrian Pintea s-a alăturat echipei didactice a IATC ca asistent universitar, lucrând sub îndrumarea Olgăi Tudorache. După retragerea acesteia, a devenit profesor universitar titular în 1990, fiind extrem de apreciat de către studenții săi. Pentru aceștia, era nu doar un pedagog, ci și un prieten, un critic și un admirator dedicat.

În 1980, la debutul său, Adrian Pintea a trăit o poveste de dragoste cu celebra actriță Irina Petrescu, care era cu 13 ani mai în vârstă decât el. Cei doi s-au întâlnit când Adrian era încă student (în perioada ’78-’79), Irina Petrescu având 36 de ani, iar Adrian doar 23.

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea artistul.

S-a recăsătorit în 1984

După despărțirea de aceasta, Adrian Pintea a trecut printr-o perioadă tumultuoasă, în care a apărut în viața sa o femeie care, dintr-o profundă iubire pentru el, și-a părăsit familia. Silvia Mihaela, arhitect de profesie, l-a sprijinit pe actor în momentele dificile ale vieții sale. Cei doi s-au căsătorit în 1984.

În calitate de profesor, Adrian Pintea a trezit adevărate pasiuni printre studente. În 1993, Laura Jianu, o studentă la clasa lui Alexandru Repan, s-a îndrăgostit nebunește de el și, din dragoste pentru Adrian, a făcut tot posibilul să-i fie mereu alături. Laura s-a transferat la clasa Olgăi Tudorache, pentru a fi mai aproape de iubitul ei, asistentul Adrian Pintea. Relația lor s-a încheiat abrupt după ce Laura și-a terminat studiile universitare.

Laura s-a căsătorit și s-a mutat în Anglia. Între timp, relația dintre Adrian și soția sa, Silvia Mihaela, s-a deteriorat iremediabil, iar cei doi au divorțat.

Curând, Adrian Pintea a întâlnit-o pe Lavinia Tatomir. La acea vreme, el avea 43 de ani, iar ea doar 16. Lavinia era fiica medicului actorilor de la Teatrul Național din Craiova. Diferența lor de vârstă la momentul căsătoriei era de aproape 27 de ani. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspătă studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

Moartea stranie a actorului

Adrian Pintea a trecut în neființă înainte de a împlini vârsta de 54 de ani. Medicii au constatat că actorul suferea de ciroză, dar și de hipertensiune pulmonară și renală. Din nefericire, o insuficiență cardiacă severă a făcut imposibilă posibilitatea unui transplant.

Părinții lui se întreabă dacă un tratament inadecvat ar fi putut accelera sfârșitul său. Ei afirmă că Adrian Pintea a refuzat tratamentul propus de medici și a preferat să fie îngrijit de către soția sa.

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (aplicat de soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză. În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste. În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât. Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar.

Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau ca Lavinia să-l ajute să rămână printre noi”, spuneau părinții pentru Libertatea.

Lavinia credea că decesul actorului a fost provocat de tensiunile din relația lui cu familia sa. Aceste declarații au venit imediat după ce Lavinia a susținut că „decompensarea organismului” lui Adrian Pintea a fost rezultatul conflictelor pe care el le avea cu tatăl și cu sora sa. În acel moment, familia Pintea a contactat medicii care l-au tratat pe Adrian prin intermediul avocatului lor.