Membrii parlamentului european au adoptat o directivă ce vizează introducerea unui dipozitiv unic de încărcare pentru toate telefoanele mobile comercializate în Uniunea Europeană. Directiva are ca scop reducerea cantităţilor de deşeuri electronice. În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se folosesc circa 500 de milioane de telefoane mobile. Acestea lasă în urma lor anual mii de tone de deşeuri doar sub forma încărcătoarelor.

“Introducerea unui încărcător unic va fi benefică atât pentru consumatori, cât şi pentru mediu. Astfel se  va pune stop celor 51.000 de tone de deşeuri electronice care se stângeau anual”, a declarat Barbara Weiler, membru în Parlamentul European.

Statele membre vor trebui ca până în 2016 să introducă directiva în legislaţiile naţionale, iar producătorii de electronice vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a adopta noul încărcător. Procesul pentru alegerea designului noului încărcător a început în anul 2009.  Mufa folosită pentru noul încărcător va fi de tip micro USB, un port folosit în majoritatea produselor electronice.

Compania Apple, care foloseşte un port special pentru produsele sale, va trebui să adopte noul regulament, dacă va dori să comercializeze produsele pe Bâtrânul Continent.