Falsul a ieşit la iveală după o verificare a Ministrului bulgar al Educaţiei care s-a adresat conducerii Şcolii superioare din Berlin înainte de a legaliza diploma de master a lui Ilieva. Germanii au trimis o scrisoare în care se afirmă că Ilieva nu numai că nu are nicio diplomă de master din şcoala respectivă, ci a fost exclusă înainte de a-şi termina studiile de licenţă pentru că nu a reuşit să-şi ia toate examenele.

Ministrul bulgar al agriculturii a declarat că a avut discuţii cu ambasadorul german în Bulgaria, cu cel bugar în Germania şi cu un repezentant al conducerii şcolii şi că, din păcate, informaţiile apărute în presa sofiotă se confirmă. Naidenov a spus că este şocat de această informaţie şi că l-a sesizat pe procurorul general al Bulgariei Boris Velcev care a promis că va iniţia o anchetă.

Contactată de postul naţional de televiziune din Bulgaria, Kalina Ilieva a respins acuzaţiile şi a spus că diploma ei nu este falsă. Ea a spus că va cere acte suplimenare din Germania care să dovedească nevinovaţia sa.

Acesta nu este primul scandal în care este implicat numele Kalinei Ilieva. În august 2009, când avea doar 28 de ani, Ilieva a devenit şefa Fondului de Agricultură, o instituţie cu 1.600 de angajaţi care trebuie să distribuie fonduri de 7,5 miliarde de euro până în anul 2013. Înainte să ocupe acest post, Ilieva a lucrat în cadrul instituţiei doar un an şi jumătate. Prima angajare a ei a fost în ianuarie 2008, când a devenit junior expert în cadrul Fondului, având atribuţii asemănătoare unei secretare.

În aceste 18 luni în care a fost angajată a Fondului, Ilieva a reuşit să-i impresioneze pe oficialii din Oficiul European Antifraudă /OLAF/. Potrivit unor articole din presă sofiotă Ilieva a fost aleasă preşedintă a Fondului la insistenţa lui Arno Heinen, reprezentantul serviciului pentru Bulgaria, care a spus că are încredere numai în această domnişoară şi că vrea să colaboreze numai cu ea. Tabloidele sofiote o acuză însă pe Ilieva că ar fi obţinut înaltul post datorită relaţiei sale amoroase cu oficialul din OLAF. O altă explicaţie a carierei spectaculoase a Kalinei Ilieva a fost şi aceea că tatăl ei este şef al Serviciului de Pompieri din Sofia, iar premierul bulgar Boiko Borisov este fost pompier.

Încă de la bun început multe voci şi-au exprimat îndoiala că Ilieva deţine calităţile pentru a face faţă problemelor din Fondul pentru agricultură, care în timpul guvernului precedent a devenit notoriu pentru fapte de corupţie care au dus la blocarea de către Comisiei Europene a plăţilor pe programul SAPARD. În toamna anului 2010, presa a scris că activitatea Fondului este aproape blocată din cauza incompetenţei conducerii.

Aflat în studioul postului naţional de radio la începutul lunii octombrie, ministrul agriculturii Miroslav Naidenov a încercat s-o apere pe Ilieva de critici, dezvăluind că acesta i-ar fi prezentat documente medicale care arată că suferă de o boală gravă. În acest moment la postul de radio a sunat şeful Serviciului de pompieri, Ivan Iliev, care l-a certat pe ministru că nu ştie că fiica sa nu este bolnavă, ci însărcinată, urmând să nască în câteva zile.

După o confuzie comică, ministrul Naidenov şi-a dat seama că a fost minţit de Ilieva, care i-a prezentat documente medicale contrafăcute prin care îşi ascundea sarcina. Prin urmare, consiliul de conducere al Fondului pentru agricultură a votat înlocuirea Kalinei Ilieva, dar asta nu a pus capăt scandalului, opoziţia continuând să-l acuze pe premierul Boiko Borisov că a permis ca o persoană incompetentă să ajungă la un post atât de înalt.
SURSA: Agerpres