Departamentul de Stat de la Washington a anunțat sâmbătă că Daniel Kritenbrink, subsecretarul de stat american pentru Asia de Sud-Est, va efectua o vizită oficială la Beijing în zilele următoare. Această vizită semnifică o nouă încercare de îmbunătățire a relațiilor dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China.

În cadrul turneului său regional din perioada 4-10 iunie, Daniel Kritenbrink, diplomat american de rang înalt, va vizita Beijingul pentru a purta discuții privind aspecte importante ale relației dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Acesta va fi însoțit de un oficial al Casei Albe responsabil cu relațiile SUA cu China și Taiwan. În plus, Kritenbrink se va deplasa și în Noua Zeelandă în timpul călătoriei sale.

Încercare de reluare a dialogului între Statele Unite ale Americii (SUA) și China

În ultima vreme, au avut loc mai multe întâlniri între oficiali din Statele Unite și China, ceea ce indică un efort de a relua dialogul dintre cele două țări. Acest lucru vine după ce Washingtonul a criticat public Beijingul pentru poziția sa pro-rusă în ceea ce privește conflictul din Ucraina, afirmațiile sale cu privire la Taiwan și un incident care a implicat un misterios balon chinezesc care a intrat în spațiul aerian al SUA.

În timpul unei vizite în Japonia luna trecută, președintele american Joe Biden și-a exprimat speranța că relațiile dintre Washington și Beijing se vor îmbunătăți rapid.

China a tot refuzat o întrevedere cu SUA

În ciuda faptului că a primit o invitație din partea SUA pentru o întâlnire între secretarul american al apărării Lloyd Austin și omologul său chinez Li Shangfu la o conferință de securitate din Singapore, Beijingul a refuzat oferta. Cu toate acestea, cei doi oficiali au reușit să se angajeze într-o scurtă discuție în cadrul evenimentului de vineri.

SUA se concentrează pe China în ceea ce privește arsenalul nuclear

Principala preocupare a Statelor Unite ale Americii (SUA) în ceea ce privește puterea nucleară se concentrează în prezent asupra Chinei, după cum a declarat un oficial de la Casa Albă, care a subliniat dezvoltarea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei.

Oficialul a declarat: „Dimensiunea arsenalului lor, natura capacităților lor și alte progrese politice vor avea un impact asupra propriei noastre poziții în viitor”.

Aceste evoluții vor avea, de asemenea, implicații pentru Rusia și, ulterior, pentru Franța și Marea Britanie. Oficialul a subliniat interconectarea acestor factori, afirmând în același timp că administrația Biden, deși recunoaște rivalitatea cu China, a transmis „dorința” și „interesul” său de a implica Beijingul în discuții privind armele nucleare.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), China deține în prezent 350 de focoase nucleare, semnificativ mai puține decât Rusia (4.477) și Statele Unite (3.708). Cu toate acestea, un raport publicat de Departamentul american al Apărării în luna noiembrie a estimat că Beijingul ar putea deține aproximativ 1.500 de focoase până în 2035.