David Schenker, secretar asistent pentru Orientul Apropiat în Departamentul de Stat a spus că europenii sunt „mândri” de misiunea lor navală din Marea Mediterană menită să susţină respectarea embargoului, dar interdicţiile lor sunt limitate la Turcia, potrivit agerpres.ro

„Singurele interdicţii de care se ocupă (UE) sunt cele privind materialul militar turcesc destinat Libiei. Nimeni nu interzice aviaţia rusă, pe cea a EAU, nimeni nu-i interzice pe egipteni”, a declarat Schenker.

Încălcarea embargoul asupra armelor

„Dacă sunt serioşi, ar putea cel puţin să le atragă atenţia, tuturor părţilor din conflict, atunci când încalcă embargoul asupra armelor”, a menţionat responsabilul american.

„(Europa) poate face mult mai mult. Ar putea, de exemplu, să desemneze Grupul Wagner… Dacă nu-şi vor asuma un rol mai solid, aceste lucruri se vor perpetua”, a adăugat Schenker.

Washingtonul acuză adesea Moscova de amestec în conflictul din Libia, prin introducerea de arme, inclusiv avioane de vânătoare, în ciuda embargoului decis de ONU din 2011.

Rusia, alături de Emiratele Arabe Unite şi de Egipt, îl sprijină pe mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei şi încearcă de anul trecut să ocupe capitala. Ofensiva acestuia a fost îngreunată de implicarea Turciei de partea Guvernului de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională.

Între 800 şi 1.200 de mercenari ai societăţii private „Grupul Wagner” staţionează în Libia pentru a lupta împotriva guvernului susţinut de ONU în capitala Tripoli, conform unui raport confidenţial datat în mai al experţilor Naţiunilor Unite.