Potrivit lui Boris Bodnarev, fost reprezentant al Moscovei la ONU până anul trecut, în luna mai, ”această elită nu vede nicio alternativă la Putin”, scrie Newsweek.

Publicația americană subliniază că, în ciuda unor puse de nemulțumire în rândul politicienilor și oamenilor de afaceri din Rusia, Putin deține, în continuare, puterea.

Președintele rus a folosit invazia Ucrainei pentru a anihila societatea civilă rusă și pentru a reduce la tăcere orice opozant, deoarece aliații săi promovează public o presupusă ”unitate solidă” a națiunii ruse în spatele așa-numitei „operațiuni militare speciale” a Kremlinului, scrie Newsweek.

Fără Putin, ar fi complet pierduți

„Cred că acești oameni sunt foarte frustrați de ceea ce se întâmplă, dar nu sunt deloc determinați să contracareze aceste politici”, a spus Bondarev referindu-se la cei mai puternici politicieni și oameni de afaceri din Rusia.

„Cei mai influenți și informați oameni își dau seama că ceva nu este în regulă”, a adăugat el. Membrii așa-numitei tabere a „partidului păcii” din Rusia nu mai riscă acum să-și exprime nemulțumirea în public.

„Tot ce pot face este să atenueze consecințele”, afirmă Bondarev.

„Îl slujesc pe Vladimir Putin, îl ajută în continuare să scape. Ei continuă să spună: „Ce putem face? Nu putem face nimic. Nu putem risca, pentru că viața noastră sau copiii noștri pot fi în pericol. „Poate sunt nemulțumiți și îngrijorați de viitor, dar, în același timp, nu cred că își pot imagina propriul viitor fără Putin.

Fără Putin, cred că ar fi complet pierduți. Ei simt că fără Putin, fără protecția lui, fără autoritatea lui, vor fi lăsați în voia sorții”, a spus fostul diplomat rus, care, în prezent, trăiește în exil, în Elveția.

Nu trebuie să decizi tu pentru tine. Putin o va face!

„Putin i-a crescut în această atmosferă în care el decide pentru toată lumea. Nu trebuie să decizi tu pentru tine. Putin o va face mai bine decât tine. Oarecum, sunt ca niște copii adulți. Oameni care nu sunt obișnuiți să ia propriile decizii”, susține el.

”Oamenii au fost învățați că nu ar trebui să ia prea multe decizii. Puteți decide ce vreți să faceți cu viața de zi cu zi, într-o oarecare măsură, dar toate deciziile-cheie sunt privilegiul lui Putin. Toată lumea a fost fericită cu acest lucru timp de mulți ani. Să nu credeți că oamenilor le este ușor acum să renunțe la asta”, a mai spus Bodnarov.

Anunțul făcut de Medvedev

Între timp, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov dacă va fi necesar.

”Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Lvov atunci vor trebui să meargă la Lvov, pentru a distruge această infecţie”, a declarat Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o ”fâşie sanitară” la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag de la „70 până la 100 de kilometri”.

”Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse”, a adăugat el.