Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump, ale căror ţări sunt membre ale NATO, au decis, cu prilejul unei discuţii telefonice, să acţioneze „mai strâns” în vederea reglementării conflictului din Libia, a anunţat preşedinţia de la Ankara, notează AFP.

Recep Tayyip Erdogan şi Donald Trump „au căzut de acord să coopereze mai strâns, ca aliaţi, pentru a promova o stabilitate durabilă în Libia”, potrivit sursei.

Libia, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din Africa, este pradă unui conflict între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU şi al cărui sediu este la Tripoli, şi mareşalul Khalifa Haftar, care ţine sub control estul şi o parte din sudul ţării.

Primul este sprijinit de Turcia, care a trimis militari la faţa locului, iar al doilea de Egiptul vecin, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Rusia.

Parlamentul – al cărui sediu se află în estul Libiei, care îl susţine pe mareşalul Haftar -, a anunţat într-un comunicat difuzat în cursul nopţii de luni spre marţi, că este de acord cu o intervenţie militară a Egiptului împotriva Turciei în Libia în cazul unei „ameninţări”.

Intervenţia militară turcă a fost decisivă pentru GNA care a putut astfel să respingă ofensiva mareşalului declanşată în aprilie 2019 împotriva capitalei Tripoli şi să preia controlul asupra întregii regiuni de nord-vest a Libiei, conform Agerpres.