Vicepreşedinte FIC, Steven van Groningen, consideră că proiectul de lege 'va afecta activitatea băncilor comerciale', pentru că este vorba nu doar de persoanele fizice, ci şi de firmele aflate în insolvenţă, care au datorii faţă de bănci. Potrivit documentului, distribuit cu ocazia unei mese rotunde organizată de FIC pe tema îmbunătăţirii activităţii instituţiilor publice, 'Legea pentru impozitarea veniturilor rezultate din cesiunea creanţelor bancare' ar urma să aibă un articol unic care arată că 'se impozitează cu 85% orice venit încasat prin executarea silită a cesiunilor de creanţe bancare'.

În expunerea de motive se precizează că 'în perioada anterioară anilor 2008-2009, românii au fost încurajaţi să ia credite, iar în momentul izbucnirii crizei financiare aceştia, pe lângă bunurile dobândite prin credite, şi-au pierdut şi bunurile agonisite anterior'.

Banca nu este o societate filantropică, ci este un partener de afaceri. Dacă partenerul de afaceri pierde în urma unei afaceri făcute împreună, asta nu înseamnă că celălalt trebuie să-l condamne la 'sărăcia veşnică', se arată în document.

'Atât banca, cât şi debitorul au obligaţia să ajungă la înţelegeri rezonabile pentru amândoi, nefiind condiţii normale, ci din contră mai mult decât excepţionale. Criza financiar bancară nefiind imputabilă neapărat oamenilor de afaceri, ci contextului socio-economic, consider că este necesară existenţa unui parteneriat de bună credinţă, atât din partea băncilor, cât şi a clienţilor acestora care sunt în imposibilitatea achitării creanţelor. De aceea, consider mai mult decât oportun la o perioadă de criză excepţională să luăm măsuri excepţionale şi asta în favoarea tuturor partenerilor serioşi şi nu în beneficiul profitorilor, în speţă, în cazul de faţă a cesionarilor de creanţe bancare, care nu fac altceva astăzi decât să îngenuncheze aproape o treime din familiile românilor. A devenit o problemă de siguranţă naţională presiunea la care sunt supuşi românii datornici firmelor de recuperări creanţe', arată iniţiativa legislativă.

Documentul precizează că 3,5 milioane de români împreună cu familiile lor sunt împinşi la periferia societăţii, iar ca să evite executarea silită trebuie să nu mai dobândească alte bunuri sau eventual să plece din România. ”Pentru a evita acest fenomen dramatic, propun impozitarea cu 85% pentru orice sumă încasată prin executare silită a cesionarilor de creanţe bancare”, subliniază propunerea de act normativ. (Sursa: Agerpres)