Ioana Petrescu a fost ministrul Finanţelor Publice în Guvernul condus de Victor Ponta. Aceasta a declarat că Givernul se împrumută de pe piețele externe pentru a acoperi cheltuielile curente, în loc să se împrumute de acești bani pentru viitoarele investiții din țară.

”Nu este rău să împrumuţi dacă construieşti ceva, dacă faci un sistem de canalizare, construieşti o şcoală sau o autostradă, dar, din păcate, ei se împrumută pentru cheltuieli curente. În urmă cu câteva zile s-au mai imprumutat la nivel central cu 423 de milioane de euro. Asta vine după un alt împrumut luat la finalul lunii martie începutul lunii aprilie de 3 miliarde de euro la nişte dobânzi fabuloase. În 30 de ani va trebui să plătim 2,2 miliarde de euro numai pe dobânzi. Se împrumută la costuri foarte ridicate, se împrumută pentru cheltuieli curente, şi nu pentru investiţii şi ăsta este un lucru extrem de grav şi trebuie să atragem atenţia asupra acestui fapt”, a spus fostul ministru.

De asemenea, fostul ministru al Finanţelor Publice a mai spus că primăriile au ajunsă să rămână fără bani de investiții.

”De ce s-a ajuns aici? La nivel local nu au mai rămas bani în bugete pentru investiţii deloc. Din punctul meu de vedere, asta se întâmplă ca rezultat al faptului că pe de o parte, le intră mai puţini bani, având în vedere că a scăzut impozitul pe venit şi ca atare cota care le revine este mai mică. Este adevărat că acum le revine 100% din impozitul pe venit o creştere de la 71%, dar în plus acum trebuie să aibă grijă şi de unele cheltuieli cu asistenţa socială. După ce a dat cu o mână, Guvernul a luat cu alta de la administraţiile locale şi acestea au ieşit tot pe minus. Atunci în bugetele lor nu mai sunt bani pentru investiţii publice şi sunt nevoiţi să se ducă practic cu mâna întinsă la domnul Dragnea. Ştim foarte bine că absorbţia de fonduri europene nu merge foarte bine şi atunci nu se bazează pe aceste fonduri europene, ci doar de aceşti bani pe care îi pot lua de la nivel central. Priorităţile pentru acest guvern au fost să crească salariile la nivel local ceea ce este bine dar, pe de altă parte, nu s-au gândit dacă există destul de mulţi bani în bugetele locale pentru a acoperi aceste salarii mărite şi s-a ajuns la această situaţie unde stăm pe loc cu investiţiile publice”, a declarat Ioana Petrescu, potrivit svnews.ro.