Cititoarele de cărţi digitale au fost printre cele mai cumpărate gadgeturi în ultimii cinci ani, acestea reprezentând cel mai întânit cadou de Sărbători. Vânzările acestor dispozitive sunt în scădere potrivit firmelor de cercetare. Piaţa cititoarelor de cărţi digitale este estimată, în 2012, de cei de la IDC la 19,9 milioane de unităţi, ceea ce reprezintă o scădere de aproape 30%, faţă de anul 2011. În schimb piaţa de tablete este estimată de IDC la 122,3 milioane de unitaţi.

“Lansarea de tablete mai uşoare şi mai accesibile ca preţ ar putea reprezenta sfârşitul e-book readerelor,” spune Greg Bensinger de la The Wall Street Journal.

IHS iSuppli are alte cifre faţă de IDC, însă tendinţa este similară. Compania estimează că în 2012 au fost livrate 14,9 milioane de cititoare de cărţi digitale, cu 36% mai puţin decât în 2011. Până în 2015 piaţa va scădea la sub opt milioane de unităţi, estimează firma de cercetare.

Problema ebook rederelor este aceea că odată ce un client a cumpărat un model nu simte nevoia să îl schimbe prea curând. Utilizatorii spun că sunt multumiţi de modelele pe care le au şi nu simt nevoia să îşi cumpere alt model, mai performant, însă dacă ar renunţa la ebook reader, aceştia ar alege mai degrabă o tabletă precum Kindle Fire.

Sursa: online.wsj.com