Un deputat propune măsuri de simplificare pe care ANRE le poate aplica privind declararea locului de consum pentru compensare

Deputatul social-democrat a spus că vrea să vină în întâmpinarea celor responsabili de aplicarea legii, în contextul în care furnizorii sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea procesării declarațiilor pe proprie răspundere privind locul de consum care să beneficieze de compensarea prețurilor la energie.

„Având în vedere timpul scurt până la finalul acestui an, îngrijorările furnizorilor cu privire la posibilitatea procesării declarațiilor pe proprie răspundere privind locul de consum care să beneficieze de compensarea prețurilor la energie și obligația pe care ANRE o are pentru a lua toatecmăsurile ce se impun pentru simplificarea aplicării legislației, vin în întâmpinarea celor responsabili de aplicarea legii”, a transmis Vasilică Toma.

ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere

De asemenea, acesta sugerează ANRE ca pentru consumatorii care au mai multe imobile, respectiv locuri de consum și, implicit, mai multe contracte de furnizare energie electrică, iar adresa de CI/BI coincide cu un loc de consum, să se considere acela loc principal de consum în vederea aplicării compensării.

„De asemenea, să facă declarație numai acei consumatori care vor să beneficieze de compensare pe alt loc de consum decât cel din CI/BI. Astfel, se reduce semnificativ numărul de declarații și, ca atare, timpul lor de procesare”, a completat Toma.

Având în vedere noile categorii de clienţi finali introduse care pot beneficia de preţul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declaraţii la furnizorul de energie electrică, pentru a uşura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere.

În cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

  • clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar;
  • clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Anterior, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a spus că toți consumatorii de electricitate ar putea fi obligați să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice.

„Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a declarat Urluescu.

Totodată, el a invocat un articol din legea 551 care aprobă OUG 119/2022, promulgată marți de președintele Klaus Iohannis, potrivit căreia „în cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali.

Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.