Nu a ocolit subiectele de ancheta, dezvaluind deseori cazuri de coruptie. A intrat pe piata publicistica o data cu primii pasi ai reformei economice din Romania, iar acest lucru i-a conferit un mare avantaj. Experienta acumulata de-a lungul anilor i-a adus credibilitate, iar din paginile revistei au fost nelipsite analizele economice. Asa a fost posibil ca revista sa atraga din vreme atentia asupra unor incercari de fraude. Sa vorbeasca despre operatiunile riscante, sa traga semnale de alarma asupra unor institutii-banci populare, societati de intrajutorare – cu activitati indoielnice. In acelasi timp, a fost cu ochii pe Putere, incercand sa-i reaminteasca mereu de rolul pe care trebuie sa si-l asume in economie. I-a urmarit deciziile pe care mai apoi le-a explicat sau le-a combatut, cu ajutorul unor specialisti de marca din economia romaneasca. Cu siguranta, multi intreprinzatori au invatat din Capital cum sa-si sporeasca afacerile, altii au facut primii pasi alaturi de noi, iar altii si-au protejat economiile receptand corect semnalele date de Capital. In continuare va vom reda cateva dintre subiectele reflectate in revista Capital.

1993

· In 1992, Romania era prima tara est-europeana care stabilea relatii oficiale cu Comunitatea Europeana, prin semnarea, la Bruxelles, a Acordului de asociere. Nico Wegter, purtatorul de cuvant al directiei pentru relatii externe, declara pentru Capital: „Partile semnatare vor trebui sa-si deschida pietele. Comunitatea Europeana va trebui sa aiba initiativa. Dar si Romania va trebui sa se adapteze la conditiile de concurenta
de pe pietele occidentale”.

· Sistemul de interventie a statului in formarea preturilor s-a dovedit contraproductiv, relata revista Capital in 1993. Controlul direct al preturilor la producator, limitarea adaosului comercial au intretinut anticipatiile inflationiste. Capital scria: „Liberalizarea modului de formare a preturilor este cea care devine acum esentiala”.

· In 1993, Revista Capital a atras atentia asupra inutilitatii ordonantei de urgenta privind masuri referitoare la declararea in incapacitate de plata si in faliment a agentilor economici. Totusi, un mare pas a fost facut: pentru prima data se vorbeste clar de faliment intr-o lege, insa marele neajuns al ordonantei cu doar doua articole este ca face trimitere la Codul comercial, cea ce induce ideea reflectata de Capital: „este bine ca exista, dar si fara ea ar fi fost acelasi lucru”.

1994

· In anul 1994, Capital a atras atentia asupra incercarii de privatizare pe sest a fostei Banci Romane de Comert Exterior (BRCE), prin emiterea unor certificate de depozit care se puteau transforma in actiuni. Articolul a iritat conducerea de atunci a bancii, dar a reusit sa atraga atentia asupra unei operatiuni riscante.

· „Escrocheria vacantelor pe coasta Spaniei” a fost un articol in care se aratau pericolele ce ii pandeau pe turistii romani care ar fi dorit sa cumpere vacante in sistemul time-sharing.

· „Mondragon, escrocheria anului” a fost titlul unui articol in care se dezvaluia faptul ca actionarul principal al celebrei companii de asigurari din acea perioada era o firma fantoma inregistrata in Cipru. Investigatia Capital s-a desfasurat chiar la fata locului, adica in Nicosia.

· Pentru prima data in presa romaneasca, revista Capital realizeaza o analiza completa asupra averii Casei Regale. Materialul este completat, in acelasi an, cu un interviu realizat cu Majestatea Sa, Regele Mihai, chiar la resedinta de la Versoix.

· Capital scrie despre investitia facuta de Federatia Romana de Fotbal la Mogosoaia, o investitie care, iata, a traversat timpul. Alte teme: in anul 1994, revista a scris despre privatizarea in masa si despre MEBO, despre leul greu (iata ca inca de atunci se discuta despre denominare), despre schimbarile din domeniul fiscal si contabil si (inedit!) a realizat un interviu contra cost (100.000 lei) cu Mircea Dinescu.

1995

· Sub titlul „”Caritasul” nigerian ispiteste romanii”, revista noastra publica un avertisment despre escrocheriile care se faceau prin asa-numitele „scrisori nigeriene”. Escrocherii care ameninta si astazi.

· Capital a mai avertizat asupra inca unei tepe. Sub titlul „Dobanzi fabuloase pentru asociati naivi”, revista explica mecanismul inselatoriei Sabina Product.

· Capital publica o ancheta despre creantele Romaniei in Egipt, in suma totala de 21 milioane de dolari. Titlul articolului este „Banii romanilor stau ingropati in desert”, foarte sugestiv pentru sansele Romaniei de a mai recupera ceva din sumele datorate de statul egiptean. Articolul a fost realizat chiar la fata locului.

· Despre un alt „Caritas”, cel venit din Rusia sub forma biletelor MMM, Capital a scris tocmai la timp pentru ca autoritatile sa se sesizeze. Urmarea? Afacerea ilegala Orion-MMM nu a apucat sa pacaleasca prea multi romani.

· „Cosmarul economic de la Krivoi Rog” este titlul unei alte analize realizate chiar in Ucraina de jurnalistii de la Capital. Articolul vorbeste despre felul in care traiau putinii muncitori care mai lucrau pe acel santier si despre sansele ca aceasta investitie romaneasca sa devina rentabila. Este o tema prezenta si astazi in presa romaneasca.
Alte teme: privatizarea in masa, subventiile mascate, viata muncitorilor romani in Israel, marii datornici la bugetul asigurarilor sociale.

1996

· In articolul cu titlul „Se anunta arestari in cazul Dacia Felix”, revista Capital aduce in atentia publicului noutati in scandalul legat de Banca Dacia Felix. S-a descoperit in acel moment ca jongleriile financiare au fost intermediate prin banci din Italia, Luxemburg si Franta.

· Fiind subiectul cel mai fierbinte de la acea vreme, Capital a continuat sa-si informeze cititorii despre efectele ilegalitatilor comise la Dacia Felix. Sub titlul „Banca Dacia Felix scartaie din incheieturi”, revista anunta iminenta intrare a bancii in incetare de plati. Plasamentele nerentabile, in suma de peste 1.500 miliarde de lei, au reusit sa aduca banca aproape de ruina.

· Sub titlul „SAFI provoaca frisoane investitorilor”, revista Capital atragea atentia asupra scaderii cu 45% a valorii la zi a certificatelor de investitor la Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), administrat de SAFI.

· „Un scandal aviatic isi tureaza motoarele” este titlul unui articol care pleaca de la faptul ca in ultimul an aeronavele de tip AN 24 au facut, prin accidente, 60 de victime.

· Campania electorala nu a fost uitata. Capital a calculat ca in total in acel an partidele au cheltuit pentru campania prezidentiala aproximativ 23 miliarde lei, la un curs de aproximativ 4.000 lei.

· Revista Capital a realizat interviuri, printre altii, cu: Mugur Isarescu, Aurelian Dochia, Ion Craciunescu, Ilie Nastase, Dan Pascariu, Constantin Teculescu, Lazar Comanescu, Neculai Banea, Costica Voicu, Gabriel Liiceanu.

1997

· Ancheta Columna Bank: revista Capital publica mai multe articole in care dezvaluie radacinile putrede (vezi actionarii) ale unei banci aflate la acea ora intr-o intensa campanie de promovare. Dezvaluirile revistei obliga autoritatile sa intervina.

· „FPP Moldova a ajuns in pragul falimentului”. Acesta era titlul unui articol care descria situatia financiara dezastruoasa a institutiei.

· „Scandalul buletinelor-fantoma zgaltaie Politia” este titlul unei anchete in care se dezvaluiau abuzurile privind atribuirea dreptului de preschimbare a buletinelor de identitate.

· Despre cum s-au cheltuit banii de publicitate ai fostului Fond al Proprietatii de Stat se scria in materialul „FPS a subventionat cu bani publici ziare obscure”. Textul intra in culisele alocarii bugetelor de publicitate. Aceasta tema a facut destula valva de-a lungul timpului si, de ce nu?, mai este valabila si astazi.r
r
• Apar noi legi care prevad facilitati pentru investitii.r
r
• Incepe restructurarea mineritului si declinul acestei industrii subventionate masiv pana atunci.r
r
• Ioan Bogdan, presedintele de atunci al Curtii de Conturi, afirma intr-un interviu ca „Bancorex risca sa se prabuseasca”. Peste catva timp, premonitia lui Bogdan s-a indeplinit. Alte teme: a fost un an plin de scandaluri: banci (Banca Agricola, Banca Dacia Felix, Credit Bank), fonduri mutuale (FMOA, Credit Fond), scandalul Bell Helicopters, lista cu intreprinderile care ar fi trebuit sa fie lichidate.r
r
1998r
r
• Premiera in istoria pietei valutare din Romania: persoanele fizice pot cumpara si vinde valuta, indiferent de suma, direct de pe piata valutara. Noul regulament valutar face un pas mare spre liberalizare, dar pastreaza inca multe restrictii. Una vizeaza investitiile in strainatate admise numai cu aprobarea BNR. Capital gaseste in Regulament nise ce pot fi speculate cu usurinta de catre investitorii romani. r
r
• In 1998, Capital avertiza asupra riscului pe care si-l asuma persoanele fizice care-si depun economiile in bancile populare. Pentru prima data, numele Bancii Populare Romane a fost asociat cu riscul, iar faptul ca bancile populare amenintau sa iasa de sub control a fost facut public. r
r
• 40.000 de firme au fost inscrise la Camera de Comert pana in anul 1998, iar taxele platite de acestea timp de opt ani catre Oficiul National al Registrului Comertului se ridica, potrivit evaluarii Capital, la aproape 50 milioane de dolari. Banii ar fi trebuit sa finanteze operatiunile de reprezentare a intreprinzatorilor de catre Camera de Comert a Romaniei. In articolul „Camera de Comert toaca marunt banii firmelor”, Capital a aratat cum aproape jumatate din ei sunt folositi pentru construirea unui adevarat Palat ce avea sa devina noul sediu al institutiei. Alte teme: Revista Capital abordeaza subiectul tigareta II intr-o alta fateta si scoate la lumina afaceri ale investitorilor arabi amenintate sa dispara; politicile FMI sunt analizate la sange, esecurile sunt explicate si se trag semnale de alarma, se anunta criza din Argentina.r
r
1999r
r
• Cea mai mare societate de asigurari din Romania, Asirom, a fost privatizata fara ca statul sa incaseze vreun leu. Capital a intrat in culisele acestei tranzactii si a relatat despre implicarea societatii de asigurare in jocurile politice ale vremii. Din culisele privatizarii, Capital a scos la lumina legaturile Asirom cu o fundatie – Forumul Romania la Rascruce – patronata de presedintele de atunci, Emil Constantinescu. r
r
• O evaluare Capital a redat efectele razboiului din Serbia asupra Romaniei. Cea mai importanta: compromiterea conductei de petrol Caspic Constanta – Pancevo – Trieste, la care se adauga sute de milioane de dolari, ca urmare a ruperii schimburilor comerciale romano-iugoslave.r
r
• Jaful din banci a fost acoperit din banii contribuabililor la bugetul statului. Nici actionarii si nici administratorii bancilor comerciale, primii vinovati de furturile din bancile comerciale ajunse in lichidare, nu au platit pentru a umple golurile lasate in urma. „Mineriada gulerelor albe a devastat bugetul Romaniei si a umilit statul de drept mai temeinic decat nebuniile lui Miron Cozma”, concluziona Capital.r
Alte teme: Revista Capital relata, la inceputul anului, despre principalele riscuri la care este supusa economia romaneasca, in conditiile unui an cu cea mai grea povara a serviciului datoriei extene: dobanzi inalte, acces limitat la credite. O ancheta realizata de Capital a daramat visul de a deveni patron cu suportul financiar dat de salariile compensatorii ale angajatilor disponibilizati din intreprinderile de stat.r
r
2000r
r
• Anul 2000 a fost, in primul rand, anul anchetelor privitoare la Banca Turco-Romana (BTR). Capital a realizat mai multe materiale pe aceasta tema, demonstrand problemele pe care le-a avut aceasta banca si actionarul ei. r
r
• Campania electorala nu a scapat de sub lupa revistei. Doua articole au iesit in evidenta: „Vadim nu a platit un leu impozit pe profit” si „Magnatii alcoolului sustin 100 de candidati”.r
r
• Un alt subiect important al anului 2000 a fost soarta Bancii Populare Romane. Revista Capital a atras atentia ca aceasta cooperativa de credit acorda garantii ciudate la certificatele de depozit.r
r
• Caderea Fondului National de Investitii (FNI) a facut obiectul unui sir de articole.r
r
• O licitatie de amploare, cea organizata pentru informatizarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, si discutiile legate de acest subiect fac revista Capital sa titreze: „Politicienii trag sforile unei afaceri de 100 milioane dolari”.r
r
• „La un pas de haos” este titlul articolului care a aparut in plina criza a Bancii Comerciale Romane, atunci cand depunatorii luasera cu asalt ghiseele bancii si cele ale CEC. Alte teme: privatizarea Societatii Nationale „Tutunul Romanesc” a nascut un conflict dur intre cunoscutii oameni de afaceri, Dan Voiculescu si Ioan Niculae; Publirom, compania care a organizat un concurs de Revelion, a pacalit participantii – Capital a scris in speranta ca nu se vor mai lasa pacaliti si altii; falimentul Bancii Internationale a Religiilor si felul in care a incercat omul de afaceri Viorel Popa sa ocoleasca justitia sunt alte subiecte abordate de Capital.r
r
2001r
r
• „ANL isi bate joc de banii clientilor” este doar un articol dintre cele scrise cu privire la felul in care a construit Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). r
r
• „Ion Iliescu, sponsorizat de pretendentii Alro” a fost un articol in care se demonstra ca vizita peste Ocean a sefului statului a fost sponsorizata de firma care in acel moment dorea sa achizitioneze compania Alro Slatina. Inoportun, daca ne gandim ca la acea ora firma din Slatina avea mai multi pretendenti.r
r
• Capital a publicat de-a lungul anului articole despre schimbarile din domeniul taxelor si impozitelor si despre felul in care acestea afecteaza patronii si salariatii. Un singur exemplu: „Adio, conventii civile! Vin cartile de munca”r
r
• Evenimentele din 11 septembrie 2001 si evolutiile economice care au urmat au fost amplu reflectate in paginile revistei.r
r
• „Rusii se intorc in Romania” este titlul unui articol care, alaturi de altele, si-a dorit sa analizeze evolutia investitiilor rusesti si mijloacele prin care se fac ele.r
r
• „Legitimatia de maghiar este o cacealma”. Aceasta era concluzia unui articol publicat in revista, un articol care privea din punct de vedere economic Legea statutului, promovata la acea data de guvernul de la Budapesta.r
r
• Capital a facut un calcul: evenimentele din SUA si razboiul din Afganistan au adus Romaniei pierderi de aproximativ 300 milioane de dolari.r
r
• „Companiile aviatice fuzioneaza pentru a supravietui”. Capital a urmarit piata aviatica internationala si incercarile companiilor de a rezista.r
r
• Introducerea taxei pe valoarea adaugata la locuinte a fost semnalata de revista.r
r
• Situatia financiara a operatorului national de telefonie mobila RomTelecom a fost subiectul catorva articole. Capital a dezvaluit ca „RomTelecom a fost banca pentru Cosmorom”.r
r
2002r
r
• Anul 2002 a adus o ancheta, unica in presa romaneasca, despre implicarea ministrului transporturilor in finantarea postului Prima TV. Articole cu titluri cum sunt „seful postului Prima TV este finantat de Mitrea” sau „Unde s-au dus 6 milioane de dolari?” au radiografiat mecanismul prin care s-au derulat finantarile.r
r
• Alte dezvaluiri importante au fost facute si in ceea ce priveste societatea de distributie a presei Rodipet. r
r
• „Guvernul pro Sarbu” este titlul un articol care arata datoriile pe care canalul Pro TV le are la bugetul de stat si isi exprima indoiala asupra sanselor ca acest post de r
televiziune sa fie echidistant din punct de vedere politic.r
r
• Coruptia din fisc a fost o alta tema fierbinte prezenta in revista. Intarzierea sau dosirea dosarelor de executare silita este exemplul concret pe care Capital l-a prezentat cititorilor.r
r
• Taxele si impozitele, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, au fost subiectul mai multor articole publicate in paginile revistei.r
r
• „Inflatia mica se vede doar in statistici” arata un material al revistei Capital in care este explicat modul de calcul al ratei inflatiei si de ce scaderea acesteia raportata de statistica, nu se simte si in buzunarele populatiei.r
r
• Un eveniment precum invitarea Romaniei de a adera la NATO nu putea sa lipseasca din paginile revistei. Capital a scris un dosar complet despre costurile si beneficiile integrarii in NATO, despre experienta tarilor din Europa Centrala si de Est care sunt deja membre in alianta.