Un cunoscut specialist din Banca Națională  a dat răspunsul: cum poți lua credit dacă ești sărac

Unul dintre cei mai cunoscuți comunicatori ai Băncii Naționale a României a explicat că ultimele reglementări emise de Banca Centrală în privința limitării gradului de îndatorare nu afectează decât creditele mici și că, acolo unde este vorba despre persoane cu venituri reduse, există soluții.

Banca Națională a plafonat recent gradul de îndatorare al populației. Mai clar, persoanele fizice nu mai pot lua credite în lei a căror rată să depășească 40% din veniturile ei lunare. Regula se va aplica de la 1 ianuarie. În prezent, gradul de îndatorare ajunge, la unele bănci, și la 70%.

În acest context, Adrian Vasilescu, consilier strategic la BNR, a explicat că există soluții și pentru românii săraci, iar aceste soluții, deși par cinice, sunt aplicate deja în alte țări. Evoluția tehnologică și schimbările de pradigmă de pe piața muncii pot permite celor care nu au acces la finanțări bancare să acceseze împrumuturi.

“ Soluția (n.r. pentru a lua un credit), din păcate, este cinică. Dar eu nu pot fi cinic și niciun analist cu mintea întreagă nu poate să fie cinic. Dar nu putem să nu vedem că există o corelație între posibilitatea de a fi ales pentru un credit și șansele tale de a plăti conform contractului creditul pe care l-ai angajat. Și atunci soluția e una singură: să tragă cine vrea un credit pentru salarii mai mari, pentru mai multe posturi. În viața occidentală, acest fapt este la ordinea zilei. Oamenii își iau câte 2-3 servicii.”, a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, o astfel de abordare a devenit normală nu numai în țările occidentale ci în întreaga lume.

“Cineva m-a întrebat , când am mai spus asta:. .. dar ești nebun… păi trei servicii înseamnă 24 de ore. Se duce și timpul liber și somnul. Dar suntem într-o nouă etapă. În momentul de față, în India, sunt zeci de mii de tineri, dacă nu sute de mii, care într-un sătuc din India, lucrează acasă la un calculator pentru mari firme americane. Foarte multe din aceste servicii le poți face acasă dacă ai un calculator și un creier care să te ajute să obții un angajament cu o mare firmă. Eu cunosc personal o tânără absolventă, româncă, care a terminat o facultate în Marea Britanie, și lucrează la Luxemburg și e angajată în 5 proiecte. Și le face pe toate de acasă”, a precizat consilierul BNR, la evenimentul EU-COFILE organizat, la Sinaia, de BNR și Alpha Bank.