Un exemplu, în acest sens, este Alpin 57 Lux, companie deținută de soții Ioan și Paraschiva Istrate, care în acest an a sărbătorit 20 de ani de la înființare. Născut și crescut într-o familie de sibieni cu spirit antreprenorial, Ioan Istrate a început afacerea cu înghețată în anul 1993.  „Am pornit de la «firul ierbii». În 1993, cu o mașină de înghețată, iar în anul următor, am înființat firma Alpin 57 Lux, iar din anul 1996 am fost printre premianții județului Alba. În decursul anilor, am strâns peste 150 de recunoașteri și premii“, povestește omul de afaceri.

După primii patru ani, familia Istrate a reușit să achiziționeze prima linie tehnologică de înghețată. De atunci și până în prezent, compania a trecut prin mai multe programe proprii de investiții și modernizare, ajungând astăzi să-și desfășoare activitatea pe o platformă de 30.000 de metri pătrați, una din cele mai mari și moderne fabrici de acest gen din România.

De la o înghețată la multe milioane

Ioan Istrate povestește că în acest business și-a implicat toată familia. În prezent, cei doi copii și ginerele lucrează în cadrul companiei. „Am un business de familie. Fiica mea, care a absolvit Facultatea de Drept, se ocupă acum de sistemul de management al calității. Ginerele și fiul meu, care este absolvent al Facultății de Management, se ocupă de tot ce înseamnă transport şi logistică“, mai spune omul de afaceri. Businessul îl va lăsa copiilor, dar nu exclude un exit. Alpin 57 Lux are o flotă de 260 de mașini și 23 de puncte de lucru în toată țara și o sucursală la București.

Ținând cont de faptul că înghețata rămâne totuși un produs sezonier pe piața românească, familia Istrate a început, de mai bine de zece ani, să-și diversifice producția. Începând cu anul 2001, familia Istrate a pus bazele unei moderne secții de patiserie și brutărie congelată, printre cele mai cunoscute produse numărându-se foitajul și minipateurile Romcherie. În urmă cu trei ani, omul de afaceri a lansat pe piață și un brand de legume congelate. Astfel, Alpin 57 Lux a ajuns în această vară la peste 550 de angajați, iar în perioada de iarnă, în companie lucrează peste 400 de persoane. 

Anul trecut, compania deținută de familia Istrate a obținut o cifră de afaceri de 14,7 milioane de euro și un profit net de aproape un milion de euro. Datele financiare poziționează Alpin 57 Lux pe al treilea loc între producătorii autohtoni. Ioan Istrate se mândrește cu faptul că ani la rând a reușit să se afle printre premianți, chiar dacă piața era controlată de companiile străine cu renume.

Hotel în centrul orașului

Familia Istrate a privit cu încredere oportunitățile de dezvoltare a orașului, astfel că, în urmă cu câțiva ani, a investit și în turism, fiind astfel unul dintre principalii jucători ai pieței hoteliere din Sebeș. Ioan și Paraschiva dețin hotelul Leul de Aur din centrul orașului, unde au realizat și un mic centru comercial. Hotelul clasificat la 4 stele are 48 de camere, iar din luna octombrie familia Istrate a deschis încă un restaurant,  în incinta centrului, unde se mai află o cramă, mai multe magazine, o farmacie și agenția unei bănci românești. În centrul comercial se află și una dintre cele patru case de schimb valutar pe care le deține familia Istrate.