A fost elucidată dispariția bancherului chinez despre care nu se mai știa nimic din februarie. The Economic Observer, o publicație financiară respectată, a raportat că Bao Fan – fondatorul și CEO al China Renaissance, o bancă de investiții tip boutique, listată la Hong Kong – a fost ridicat pe 7 februarie de oficiali ai Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei (CCDI), într-o investigație privind suspectarea de mită corporativă, scrie CNN.

Se spunea, citând o sursă anonimă, că detenția lui a fost prelungită pe 7 mai cu trei luni. Dispariția misterioasă a lui Bao a provocat un fior pe piețele financiare și în sectorul tehnologic al Chinei.

Acțiunile China Renaissance au scăzut cu peste 20% până când au fost suspendate de la tranzacționare la începutul lunii aprilie. De asemenea, compania a întârziat publicarea rezultatelor sale anuale, deoarece auditorii săi nu au putut ajunge la Bao.

Bao era investigat

China Renaissance, care a fost responsabilă pentru o serie de tranzacții tehnologice majore din China, de la înființarea sa în 2005, nu a răspuns imediat unei solicitări CNN de comentarii.

CCDI este cel mai înalt organism anti-corupție al Partidului Comunist de guvernământ. China Renaissance a dezvăluit anterior doar că Bao „cooperează la o investigație” efectuată de anumite autorități din țară. Dar nu a oferit alte detalii.

Bao este cunoscut ca un dealmaker veteran care a lucrat îndeaproape cu companii tehnologice de top din China. El a ajutat la intermediarea fuziunii din 2015 a două dintre cele mai importante servicii de livrare de alimente din țară, Meituan și Dianping. Astăzi, platforma „super aplicație” a companiei este omniprezentă în China.

Dispariția, parte dintr-o represiune amplă

Dispariția sa din februarie a coincis cu o represiune amplă anticorupție lansată de Partidul Comunist de guvernământ în sectorul financiar, care a captat o serie de directori de rang înalt din cele mai mari instituții financiare ale Chinei.

Analiștii cred că represiunea este un nou val de campanie anti-corupție a liderului Xi Jinping, prin care se crede că își consolidează în continuare puterea pe fondul provocărilor interne și externe.

Agențiile specifice care se ocupă de cazul lui Bao includ biroul de cooperare internațională al CCDI și autoritățile municipale anti-corupție din Beijing, a spus Economic Observer.

Detenția lui Bao a fost legată de un alt caz în care era implicat Cong Lin, fost director al companiei sale, care a lucrat anterior pentru cea mai mare bancă de stat din China timp de mai bine de două decenii, a adăugat ziarul.