Proiect chinez controversat

Lucrările la un controversat proiect chinez sunt deja destul de avansate, iar acest lucru a stârnit îngrijorarea populației locale. Site-ul care se întinde pe o suprafaţă de 220 de hectare va produce și va asambla baterii pentru vehicule electrice, context în care sunt prevăzute şi multe angajări, transmite Euronews.

Cu toate acestea, de ceva vreme în zonă au loc din ce în ce mai multe proteste, iar marţi, 23 mai, la Debrețin, nu departe de granița cu România, a avut loc o mare demonstraţie, motivul nemulţumirii oamenilor fiind teama ca cantitățile mari de apă redirecționate către centrală ar putea amenința utilizarea apei potabile de către cetățeni. În plus, există riscul ca emisiile celor două fabrici să dăuneze şi mai mult mediului.

Laszlo Lorant Keresztes, preşedintele Comisiei parlamentare maghiare pentru dezvoltare durabilă nu este deloc de acord cu construcția fabricii. ”Aceste fabrici, aceste uriașe fabrici de baterii care sunt construite aici, folosesc cantități enorme de apă potabilă și consumă o cantitate incredibilă de energie. Acestea sunt în esență fabrici de asamblare și își duc profiturile în altă parte. Nu există beneficii reale pentru economia maghiară”, explică Keresztes.

Ungaria, un nou hub global al bateriilor electrice?

Guvernul premierului ungar Viktor Orbán speră că fabrica de 7,3 miliarde de euro va face din Ungaria un hub global pentru producția de baterii litiu-ion. Oficial, proiectul va folosi în mare parte apele uzate. Numai că locuitorii nu sunt convinși de acest lucru.

”Să aruncăm o privire la situația apei. Debrețin nu are râu. Nu avem încredere în tehnologia pe care ne-au spus că o vor folosi – nu vedem cum poate fi implementată. Dacă fabricile au permisiunea de a folosi apa potabilă, cine le interzice, în lipsa controalelor, să folosească apa poluată? Sunt atât de multe întrebări pe care le-am pus și le punem, dar primim doar răspunsuri fără sens”, spune Eva Kozma, rezident local și activist.

WWF Ungaria spune că lipsesc studiile de impact asupra mediului ale consecințelor pe termen lung pentru aer, sol și apă şi că înainte de a continua construcția fabricii (lucrările decurg cu mare viteză), sunt necesare aceste date.

Potrivit ONG-ului de mediu, acest proiect de producție de baterii electrice pare să depăşească posibilitățile reale ale Ungariei, ca şi cum ar fi doar fum politic, bun de suflat în ochii maghiarilor. Care, vor continua să protesteze.