Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a declarat, la România TV, cu ce probleme se confruntă Casele de pensii, atât din punctul de vedere al instituției, cât și al pensionarului. Ministrul a precizat că sistemul, numărul de angajați și contribuțiile din sistem sunt câteva dintre problemele existente la Casele de pensii.

În plus, și pensionarii care se duc la Casele de pensii să își rezolve problemele au de suferit. Violeta Alexandru și-a cerut scuze, în mod public, pentru felul în care sunt tratați pensionarii.

Ce a declarat Violeta Alexandru?

“O provocare a sistemului actual este legat de contribuții, de numărul de angajați. Sistemic, avem o problemă serioadă legată de contribuțiile din sistem. Văd și în Europa de integrare a sporurilor în cuantumul salarial lunar.

În acest moment, văd niște obstacole în privința capacității Caselor de Pensii în relația cu pensionarii. Nu comunică suficient. Când se dă decizia de pensionare, să se dea și formularul cum s-a făcut calculul pensiei.

Arhiva cărților de muncă este neutilizabilă, nu este scanată. Statul a eșuat în această privință.

După ce am conectat casele de pensii la REVISAL, voi încerca și la ANAF, acolo unde se vede clar cât a plătit angajatorul.

Îmi cer scuze public. Îmi spun oamenii că sunt umiliți, că nu primesc răspunsuri de la Casele de pensii. Cu șase luni înainte de pensie, oamenii ar trebui să-și pună la punct dosarul pentru a nu mai alerge după hârtii.

Eu nu sunt Curtea de Conturi, nici Poliția Română. Ceea ce am găsit în sistem este un slab management.

Trebuie să recunoaștem că o evaluare a persoanelor care intră în legătură cu oamenii este greu de făcut. Dacă nu ai o chemare în lucrul cu oamenii, deja am o problemă. Am o problemă cu managementul caselor de Pensii. Nu generalizez. În multe case de pensii, ne plângem că e greu, dar nu găsim soluții. Este o problemă de personal, dar și una de management”, a precizat Violeta Alexandru.