Reprezentanţii Guvernului s-au întâlnit recent cu cei ai cultelor, iar una dintre concluziile întâlnirii a fost că autorităţile nu vor introduce certificatul verde la accesul în bisericile din România.

CTP, despre neintroducerea certificatului verde în biserici: Eu înțeleg acest lucru

Cunoscutul gazetar şi analist Cristian Tudor Popescu a comentat, vineri seara, poziţia Patriarhiei, care a cerut ca acest document să nu fie introdus pentru clerici şi credincioşi.

CTP spune că poziţia bisericii i se pare corectă, având în vedere că oamenii care merg acolo “se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu răul din viața lor”. El lasă de înţeles că poporul român preferă biserica, fiind mai puţin interesaţi de argumentele ştiinţei, şi atunci este normal să nu le fie condiţionată intrarea în lăcaşurile de cult de un certificat verde.

“Sunt de acord, mi se pare corectă această prevedere, ca să nu se ceară certificat verde la biserică. E corect. De ce?

Pentru că, într-adevăr, așa cum spune comunicatul Patriarhiei, oamenii care se duc la biserică au nevoie acolo, în spațiul acela, întâlnindu-se mai mulți, și ascultând slujba, oamenii aceia se împacă cu sine, își găsesc liniștea, luptă cu depresia, luptă cu nenorocirile, cu răul din viața lor, mai eficient decât aș putea s-o fac eu, încercând să le explic ceva. Eu, care nu sunt credincios.

Eu înțeleg asta, pentru că sunt oameni, de pildă sunt pensionari, bătrâni, bolnavi care sunt acum asaltați de prețuri, prețurile la energie, prețuri la mâncare, de moarte, de boală, de tot răul ăsta… Pentru oamenii aceștia – după cum vedeți dragostea de știință a acestui popor, și de gândire științifică -, soluția pentru ei este asta, se duc la biserică. Și eu înțeleg acest lucru”, a explicat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

“Reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul”

Gazetarul mai comentează ironic asupra “iluziei” cu care pleacă mulţi oameni de la biserică: “Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul”.

În România, sunt mult mai multe persoane care cred în biserică decât în “gândirea științifică, rațională”, astfel că decizia autorităţilor privind certificatul verde este una corectă. “Când o să se mai schimbe situația din țara asta, poate mai discutăm”, a adăugat CTP.

“Ei pleacă de acolo cu o iluzie care îi ajută să trăiască mai departe. Se uită la hainele alea ale preotului, aud vocile cântând, văd cărțile alea groase, interiorul bisericii…

Se creează o atmosferă și reușesc să plece cu această iluzie, că Dumnezeu o să le dea sănătate, o să ieftinească mâncarea, medicamentele și curentul. Se duc cu această credință. E o modalitate de a rezolva lucrurile în plan social. Nu? Livrează așa ceva biserica.

În momentul ăsta, în care în România sunt atâția oameni care mai degrabă cred în biserică decât în gândirea științifică, rațională, este o hotărâre judicioasă să le permiți lucrul acesta, așa cum se permite accesul în magazinele alimentare și în spitale. Mi se pare corect.

Când o să se mai schimbe situația din țara asta, poate mai discutăm. Deocamdată, asta e…”, a mai comentat CTP.