Creditele de nevoi personale în euro sunt pe cale de dispariţie. Împrumuturile în lei, ale căror dobânzi scad constant, le vor lua locul.

Creditul de consum nu va mai fi acordat de bănci în alte valute decât leu. „Nu va dura foarte mult până când creditul de consum să fie acordat numai în moneda naţională“, susţine Lucian Anghel, economist-şef în cadrul Băncii Comerciale Române. El estimează, deasemenea, „un nivel staţionar pentru Euribor (rata dobânzii la creditele în euro, practicată între principalele bănci europene)  şi un trend descrescător pentru Robor (rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară), care se va apropia de dobânda de politică monetară. Rata Robor este acum încă mult deasupra dobânzii de politică monetară la care BNR atrage depozite la termen pe o săptămână de pe piaţa monetară.

Reorientarea către împrumuturile în lei poate deveni o variantă avantajoasă pentru clienţii care doresc să îşi refinanţeze creditele mai vechi, chiar dacă acestea au fost contractate în valută, după o lungă perioadă în care creditarea în lei a fost mult mai scumpă decât orice împrumut în euro sau dolari.

Avantajele schimbării monedei creditului depind însă şi de evoluţia dobânzilor în euro. Aici  părerile sunt încă împărţite. Okan Yurtsever, Director Retail Banking & Bancassurance, estimează o reducere a dobânzilor la creditele in euro „având în vedere creşterea competitivităţii între bănci şi perioada de relansare economică ulterioară perioadei de criză“.

Pe de altă parte, Ionut Dumitru, economist-şef Raif­feisen, crede că dobânzile în zona euro vor creşte în anii următori, ele fiind acum la un minim istoric: „odată cu revigorarea economiei zonei euro, presiunile inflaţioniste vor reapărea, ceea ce va determina Banca Centrală Europeană să crească dobânzile. Prognoza noastră pentru Euribor la o lună este de 2,5% la finele lui 2011“.

În prezent, în cazul unui credit de nevoi personale de 20.500 lei, contractat la GarantiBank, rata la mijlocul perioadei ar fi de circa 593 lei. Tranferând creditul în euro, rata ar fi de 139 euro (echivalent 575 lei) pe perioada rămasă de doi ani, adică deja foarte aproape de nivelul ratei la împrumutul în euro. Se iau in calcul şi comisioanele aferente unei refinanţări (de plată anticipată şi de acordare).

Costuri comparate

Pentru un credit de aceeaşi valoare contractat la Raiffeisen, dar cu dobândă fixă, rata lunară este de aproximativ 650 lei, ea rămânând nemodificată pe parcursul întregii perioade de creditare. În cazul în care, după doi ani, soldul rămas se refinanţează cu un nou credit în euro, acordat tot pe doi ani, rezultă o rată de 155 euro/lună (aproximativ 645 lei). Se poate observa, astfel, că ratele sunt destul de apropiate în cazul unui credit în lei sau în euro (prin echivalarea în lei). În ceea ce priveşte cursul de schimb, Raiffeisen estimează o apreciere uşoară a leului în 2010, în linie cu creşterile de productivitate din economie. Prognoza este de 3,95 lei/euro la sfârşitul lui 2010. Pentru următoarele trei luni, Lucian Anghel preconizează un curs situat în palierul 4,1 – 4,3 lei/euro. „Cursul poate coborî şi sub 4,1, dar ar fi bine să se menţină, pentru păstrarea competitivităţii exporturilor“, afirmă Anghel.

 BCR a decis să scadă, de luna aceasta, nivelul ratei dobânzii de referinţă fixe interne cu două puncte procentuale pentru creditele noi acordate în lei, şi cu un punct procentual, rata variabilă pentru creditele în lei aflate în sold. „Este o reducere a dobânzii la credite de până la de patru ori mai mare decât scăderea dobânzii de politica monetară, de 0,5 p.p., efectuată recent de BNR“, spune Wolfgang Schoiswohl, vicepreşedinte executiv corporate BCR. Noile niveluri ale dobânzii de referinţă pornesc de la 11,5% şi variază în funcţie de tipul de credit şi de scadenţă.

 Lucian Anghel spune că un factor decisiv în alegerea creditului este moneda în care clientul are veniturile: „contează bineînţeles şi oferta din piaţă. Prin programul Prima Casă, de exemplu, ofertele anumitor bănci sunt foarte avantajoase. În orice caz, un client trebuie să fie sigur, în primul rând, că îşi permite să plătească un credit înainte de a-l contracta“.

Nu va dura foarte mult până când creditul de consum va fi acordat numai în moneda natională. Robor va urma un trend descrescător pe termen scurt.
Lucian Anghel, economist-şef, BCR

3,95 lei/euro este estimarea economistului-şef al Raiffeisen pentru cursul de la finele anului. Nici un analist nu mai plasează euro sub această valoare

195-46750-capital_33.jpg