Originea și proprietățile uleiului de neem

Uleiul de neem este extras din fructele și semințele arborelui Azadirachta indica, originar din subcontinentul indian.

Acest arbore este valorificat de sute de ani, nu doar pentru producerea uleiului, ci și pentru ceară, săpunuri și alte produse cosmetice organice​​.

Mecanismul de acțiune

Uleiul de neem conține azadirachtin, un compus cu efecte puternice repelente și insecticide. Acesta acționează prin afectarea sistemului digestiv și reproducător al insectelor, reducând sau oprirea reproducerii lor și, în multe cazuri, eliminându-le complet.

Este eficient împotriva unei game largi de dăunători, inclusiv afide, viermi albi, musculițe albe și, bineînțeles, ploșnițele de pat​​​​.

ploșnițe
Ploșnițe / SURSA FOTO: Dreamstime

Aplicații și beneficii

Uleiul de neem este considerat non-toxic pentru oameni, animale, păsări și albine, fiind o alternativă ecologică la insecticidele chimice.

Poate fi aplicat pe frunzele plantelor, o dată pe săptămână, în perioada serii, fără a afecta albinele, fluturii sau gărgărițele. Este important, totuși, să se testeze uleiul pe o mică parte a plantei înainte de utilizare pentru a evita eventualele reacții adverse​​​​.

Recomandări de utilizare

Pentru a maximiza eficacitatea, uleiul de neem trebuie aplicat când solul este umed, pătrunzând astfel în sistemul vascular al plantei.

Nu se recomandă aplicarea pe plantele bolnave sau afectate de secetă sau irigare excesivă​​.

O alternativă naturală și sigură la insecticidele tradiționale

Uleiul de neem se remarcă ca un instrument valoros în gestionarea dăunătorilor, oferind o alternativă naturală și sigură la insecticidele tradiționale.

Cu beneficiile sale ecologice și eficacitatea dovedită, uleiul de neem reprezintă o soluție durabilă și responsabilă pentru protecția plantelor și controlul dăunătorilor.

„Uleiul de Neem este un ulei vegetal obținut din sâmburii de Neem (Azadirachta indica), un arbore veșnic verde din zonele tropicale și subtropicale. Este de culoare galben închis și are un miros asemănător cu cel de usturoi.

Conține ingrediente active precum azadirachtin, nimbin, picrin și sialin. Azadiractina, un tetranortriterpenoid complex, este implicată în provocarea efectelor observate în intoxicația cu ulei de neem.

La copii, se raportează că uleiul de neem provoacă encefalopatie toxică și un sindrom asemănător cu Reye. Raportăm un caz de intoxicație cu ulei de neem la un bărbat de 73 de ani care a prezentat vărsături, convulsii, acidoză metabolică și encefalopatie toxică”, anunță National Institutes of Health.