UEFA a obligat Ucraina să schimbe echipamentul înainte de Euro 2020

Forul de la Nyon intervine asupra tricourilor Ucrainei pentru Euro 2020, pe care le aprobase într-o primă fază, după presiunile Rusiei. Forul de la Nyon vizează expresia ”Glorie eroilor noștri”, care face referire la  protestele populare de la Maidan.

Așadar, UEFA a impus Ucrainei să schimbe tricourile echipei naționale participă la Campionatul European. Decizia a fost luată în urma protestelor din partea Rusiei, potrivit cărora tricoul este „politic”. Prin urmare, forul continental de fotbal a împărtăşit opinia Moscovei, considerând drept politic sloganul „Glorie eroilor noştri” de pe tricoul ucrainean.

„După ce a efectuat o analiză mai aprofundată”, explică UEFA, acest slogan, folosit cu ocazia rebeliunii populare antiruse de la Maidan, în 2014, „este în mod clar de natură politică” şi, prin urmare, „trebuie retras în vederea meciurilor din competiţia UEFA”.

Ce spune Rusia

Rusia a anunţat că este mulţumită că UEFA i-a dat parţial dreptate: „Fiţi eroi sportivi şi veţi avea glorie, doar în acest fel şi nu cu sloganuri naţionaliste veţi aduce onoare patriei”, a declarat la adresa Ucrainei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-o reacţie pe Telegram, ca urmare a deciziei instanţei europene a fotbalului.

Federaţia Rusă de Fotbal a anunţat, marţi seară, că a sesizat UEFA cu privire la echipamentul ucrainenilor la Campionatul European, care include harta ţării, inclusiv Crimeea, regiune anexată de Moscova, precum şi sloganuri patriotice.

“Atragem atenţia asupra folosirii mesajelor politice pe tricoul naţionalei Ucrainei, ceea ce este contrar principiilor de bază ale regulamentului UEFA cu privire la echipament”, a precizat serviciul de presă al federaţiei.

De la ce a început tot

Prezentate duminică, tricourile naţionalei Ucrainei includ o hartă a ţării, pe care se află şi Crimeea, regiune anexată de Rusia în 2014, precum şi teritoriile din est, controlate de separatiştii proruşi. Harta corespunde frontierelor cunoscute ale ţării.

Pe tricouri se află şi sloganurile: “Glorie Ucrainei! Glorie eroilor noştri!”.

Prezenţa acestor sloganuri pe tricou a atras critici de la Moscova, care le-a asociat cu grupurile naţionaliste din al doilea război mondial care au luptat împotriva sovieticilor.

„În timpul războiului, acest strigăt de război nazist a fost folosit de unităţile armate ucrainene naţionaliste regulate şi neregulate”, a declarat, duminică, Maria Zaharova.