UE vrea să intensifice presiunile asupra Rusiei şi să ajute în continuare Ucraina

În cadrul Summitului de la Bruxelles, liderii statelor membre ale Uniunii Europene și ai instituţiilor comunitare au discutat despre „modalităţi de intensificare a presiunilor colective asupra Rusiei pentru oprirea războiului de agresiune”, anunțând, totodată, că vor continua să ajute poporul ucrainean cât timp va fi nevoie. În prezent, Consiliul European (CE) cere aplicarea la nivel internaţional a sancţiunilor împotriva Rusiei.

„Uniunea Europeană va rămâne alături de Ucraina cât va fi nevoie. Va continua să furnizeze susţinere puternică Ucrainei la nivel politic, militar şi financiar, inclusiv pentru necesităţile în materie de numerar, şi va intensifica reacţia umanitară, mai ales pentru pregătirea de iarnă. Consiliul European a abordat tema escaladării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care generează riscuri pentru pacea şi securitatea în spaţiul european şi la nivel global.

Consiliul European este determinat să contracareze dezinformarea împotriva eforturilor noastre colective de apărare a suvernităţii Ucrainei şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Consiliul European reiterează că Rusia este singura responsabilă pentru actualele crize energetică şi economică. Consiliul European condamnă în cei mai fermi termeni posibili recentele atacuri generale cu rachete şi drone asupra civililor, obiectivelor civile şi a infrastructurii din Kiev şi din Ucraina (…)”, a anunțat, vineri, Consiliul European (CE).

UE nu va recunoaște niciodată anexarea celor patru regiuni ucrainene la Rusia

Uniunea Europeană (UE) condamnă anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia, pe care nu o va recunoaște „niciodată”.

„Consiliul European reafirmă susţinerea deplină pentru independenţa Ucrainei, pentru suveranitatea ţării şi integritatea teritorială a acesteia (…). Consiliul European cere Rusiei să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei recunoscut internaţional şi, aşa cum a cerut Adunarea Generală a ONU, Rusia trebuie să oprească toate atacurile hibride împotriva Ucrainei”, scrie într-un comunicat de presă emis de către Uniunea Europeană și postat pe site-ul său.

Țările Baltice au cerut înființarea unui tribunal pentru a judeca crimele comise de Rusia în Ucraina

De asemenea, Țările Baltice (Estonia, Letonia și Lituania) au reluat o cerere a Guvernului de la Kiev, prin care au cerut înființarea unui tribunal special pentru a judeca „crimele de agresiune” comise de Rusia împotriva Ucrainei.

„Trebuie neapărat să discutăm despre răspunsul legal la crimele de agresiune care au fost comise şi despre înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i urmări pe cei care se fac vinovaţi în justiţie. Crimele de război ţin de competenţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), dar crimele de agresiune pot fi judecate doar de un tribunal special şi cred că Uniunea Europeană ar putea fi un lider în acest sens. L-am auzit ieri pe preşedintele ucrainean vorbind despre acte teroriste comise de Rusia în Ucraina”, a declarat, vineri, premierul din Estonia, Kaja Kallas.

La rândul său, premierul din Letonia, Krisjanis Karins, a îndemnat Europa să rămână unită „pentru a sprijini Ucraina, nu doar pentru a condamna Rusia, ci şi să înceapă să lucreze în vederea înfiinţării unui tribunal pentru ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru atrocităţile pe care le comite în prezent în Ucraina”, relatează agenția de presă AFP.