Proiectul de verificare a vârstei pe internet, la care participă Franța, Spania, Italia, Danemarca și Grecia, se bazează pe aceleași specificații tehnice ca viitorul Portofel de Identitate Digitală European, care urmează să fie lansat în anul următor.

UE testează aplicații de verificare a vârstei pe internet

Fiecare stat va putea adapta aplicația în funcție de propriile nevoi, fie integrând-o într-un sistem național, fie utilizând-o ca instrument de sine stătător. Această măsură vine pe fondul unei creșteri a preocupărilor legate de efectele negative ale rețelelor sociale asupra sănătății mintale a minorilor. Unele state din afara UE au început deja să ia decizii similare.

De exemplu, Australia a interzis accesul la rețele sociale pentru copiii sub 16 ani, iar în Statele Unite, zeci de state au dat în judecată compania Meta pentru impactul negativ al produselor sale asupra tinerilor utilizatori, conform Reuters.

Uniunea Europeană
SURSA FOTO: Dreamstime

Comisia Europeană a publicat ghiduri pentru platformele online

În același timp, Comisia Europeană a publicat ghiduri pentru platformele online, solicitând măsuri clare de protejare a copiilor, în conformitate cu prevederile Legii privind serviciile digitale, aflată deja în vigoare.

Printre platformele vizate se numără TikTok, X (fostul Twitter), Facebook, Instagram și Google. Aceste companii sunt obligate să combată conținutul ilegal, să elimine elementele de design care favorizează dependența digitală și să împiedice contactele nedorite din partea necunoscuților, potrivit sursei menționate.

Implementarea unor astfel de soluții ar putea deschide calea către supravegherea în masă a populației

Totodată, platformele trebuie să fie transparente în privința algoritmilor pe care îi folosesc, dar și a reclamelor, mai ales când acestea sunt adresate minorilor. Verificarea vârstei, așa cum este gândită de Comisia Europeană, ridică însă semne de întrebare în privința eficienței reale și a riscurilor pentru drepturile utilizatorilor, întrucât transformă accesul la internet într-un proces supravegheat și condiționat.

„Platformele nu mai au nicio scuză pentru a continua practicile care pun copiii în pericol”, a susținut Executivul european.

Deși se invocă protecția copiilor, implementarea unor astfel de soluții ar putea deschide calea către supravegherea în masă a populației și restrângerea accesului liber la conținutul online.