Deficitul real, limitat la 50 de miliarde de euro

Donald Trump a acuzat constant Europa că menţine un deficit comercial masiv în raport cu Statele Unite, susţinând că acesta se ridică la “câteva sute de miliarde de dolari”.

Maroš Šefčovič a respins această cifră, explicând că, dacă se include valoarea serviciilor – sector în care UE exportă masiv către SUA – soldul negativ scade la aproximativ 50 de miliarde de euro. Astfel, pentru a “echilibra” balanţa şi a contracara argumentul american, UE ar fi dispusă să majoreze achiziţiile de gaz natural lichefiat (GNL) sau produse agricole, precum soia americană.

Obiectivul: ridicarea tarifelor Trump

În prezent, Statele Unite aplică o taxă de 25% pe importurile de automobile, aluminiu şi oţel din UE, precum şi o suprataxă de 10% pe o gamă largă de alte produse europene. Bruxelles‑ul speră ca prin angajamentul de a cumpăra mai mult din SUA să genereze un climat de încredere care să conducă la eliminarea acestor bariere tarifare.

Šefčovič a admis însă că un nivel minim de 10% pentru tarifele de echilibrare ar fi considerat “foarte ridicat” de către executivul comunitar, semnalând că UE va urmări un acord care să reducă substanţial povara fiscală asupra exportatorilor europeni.

Drumul spre aprobarea unui acord

Negocierile comerciale sunt coordonate de Comisia Europeană, însă orice tratat trebuie ratificat de Parlamentul European şi de toate cele 27 de state membre ale UE. Maroš Šefčovič a avertizat că va fi “foarte dificil” să se obţină un text care să fie “clar bun şi acceptabil” pentru întregul bloc comunitar și pentru legislativul european. În ciuda complexităţilor politice interne, UE îşi menţine ambiţia de a atinge un compromis rapid, înainte de expirarea moratoriului actual asupra tarifelor, programat pentru 1 iulie.

Vor fi exceptați micii importatori?

Într-o scrisoare obţinută în exclusivitate de CNBC, Camera de Comerț a SUA, cel mai mare grup de lobby pentru afaceri din SUA, le cere oficialilor comerciali ai administraţiei Trump ridicarea automată a tarifelor pentru toţi importatorii mici şi pentru produsele care ”nu pot fi produse în SUA” sau care nu sunt disponibile pe plan intern.

Scrisoarea, semnată de CEO-ul Camerei, Suzanne Clark, solicită, de asemenea, stabilirea unui mecanism rapid prin care companiile să poată obţine scutiri de la tarife dacă pot demonstra că acestea pun în pericol locurile de muncă din SUA.

”Suntem profund îngrijoraţi că, chiar dacă se ajunge la acorduri în câteva săptămâni sau luni, multe mici afaceri vor suferi daune ireparabile”, a scris Clark în scrisoarea trimisă miercuri seară către secretarul Trezoreriei Scott Bessent, secretarul Comerţului Howard Lutnick şi reprezentantul SUA pentru Comerţ, Jamieson Greer.