UE, la un pas de a fi dependentă de China

Uniunea Europeană ar putea deveni dependentă de China până în 2030, arată un document pregătit pentru liderii blocului comunitar. Dependența UE de China are legătură cu bateriile cu litiu-ion și de pile de combustie.

Documentul va sta la baza discuțiilor privind securitatea economică a Europei. Ele vor avea loc în cadrul unei întâlniri a liderilor UE din data de 5 octombrie, din Spania.

Liderii UE vor discuta despre propunerile Comisiei Europene cu privire la reducerea riscului ca Europa să devină prea dependentă de China. Astfel, se va discuta și despre nevoia de diversificare din țări precum Africa sau America Latină.

Documentul sugerează că, pentru a-și atinge obiectivul de reducere a emisiilor nete de dioxid de carbon până în 2050, Europa va avea nevoie de soluții de stocare a energiei din cauza caracterului sporadic al surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană.

”Acest lucru va creşte vertiginos cererea noastră de baterii litiu-ion, pile de combustie şi electrolizoare, care este aşteaptă să se multiplice între 10 şi 30 de ori în următorii ani”, se arată în documentul pregătit de preşedinţia spaniolă a UE.

china ue uniunea europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Blocul comunitar se bazează în mare măsură pe China

Deși UE deține o poziție dominantă în etapele intermediare și de asamblare ale producției de electrolizatori, deținând peste 50% din cota de piață mondială, ea depinde în mare măsură de China pentru pilele de combustie și bateriile litiu-ion. Acestea sunt componente esențiale pentru vehiculele electrice.

”Fără implementarea unor măsuri puternice, ecosistemul energetic european ar putea avea o dependenţă de China până în 2030 de o natură diferită, dar de o severitate similară, faţă de cea pe care o avea faţă de Rusia înainte de invadarea Ucrainei”, se arată în comunicat.

Conform Comisiei Europene, în 2021, UE s-a aprovizionat din Rusia cu:

  • peste 40 % din necesarul său global de gaze
  • 27 % din importurile de petrol
  • 46 % din importurile de cărbune.

Întreruperea majorității importurilor de energie din Rusia a declanșat o creștere bruscă a prețurilor la energie în UE, ceea ce a dus la o creștere rapidă a inflației de consum.

În consecință, Banca Centrală Europeană a fost nevoită să majoreze semnificativ ratele dobânzilor, decizie care a dus la o încetinire a creșterii economice.

Potrivit documentului Președinției spaniole, vulnerabilitatea UE nu se limitează doar la bateriile litiu-ion și la pilele de combustie.

”Un scenariu similar s-ar putea desfăşura în spaţiul tehnologic digital. Prognozele sugerează că cererea de dispozitive digitale precum senzori, drone, servere de date, echipamente de stocare şi reţele de transmisie a datelor va creşte brusc în acest deceniu. UE are o poziţie relativ puternică în acesta din urmă, dar prezintă slăbiciuni semnificative în celelalte domenii”, se spune în document.

Această dependență de surse externe ar putea împiedica în mod semnificativ îmbunătățirile de productivitate atât de necesare pentru industria europeană și sectorul serviciilor. De asemenea, va împiedica și și modernizarea vitală a sistemelor agricole. Ea este necesară pentru a combate schimbările climatice.