Așadar, țările din Grupul celor 7 şi-au stabilit această ţintă concretă printr-o Declaraţie comună adoptată duminică, la finalul reuniunii de două zile ce s-a desfăşurat la Sapporo.

Agenția EFE notează că declarația s-a axat pe accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

Miniștrii vor să reducă emisiile cu cel puţin 50% până în 2035

Potrivit sursei menționate, miniştrii au semnalat „oportunitatea colectivă de a reduce cu cel puţin 50% emisiile parcului auto din G7 până în 2035 sau înainte de această dată, comparativ cu nivelul din 2000, ca punct intermediar pentru a ajunge la emisii nete zero” şi pentru a „măsura progresul” eforturilor de decarbonizare şi electrificare a sectorului auto.

De asemenea, măsura se încadrează în obiectivul global de a ajunge la emisii nete zero în sectorul auto până în 2050, ceea ce va necesita acţiuni cheie în industria din toate ţările, incluzând măsuri deja aplicate de către membrii G7 pentru a reuşi ca 100% din vânzările de noi autovehicule de pasageri să fie de modele electrice, până în 2035.

S-au angajat că coopereze în privinţa dezvoltării infrastructurii de producere a autovehiculele electrice

Pentru a atinge acest obiectiv, ţările membre s-au angajat că coopereze în privinţa dezvoltării infrastructurii de producere a vehiculelor electrice, precum şi a sistemelor de încărcare, în plus faţă de sprijinul pentru combustibili neutri la emisii, conform declaraţiei comune.

Alte măsuri menţionate sunt eforturile „pentru armonizarea activităţilor care să garanteze furnizarea de materiale pentru baterii” şi pentru a sprijini reciclarea acestor dispozitive.

Cu scopul de a promova utilizarea hidrogenului drept energie curată, „se vor evalua dezvoltările de tehnologii precum vehiculele cu celulă de combustibili, vehiculele hibride şi combustibilii cu emisii scăzute sau fără emisii de CO2, inclusiv biocombustibilii şi combustibilii sintetici”, potrivit Declarației semnate de miniştrii Energiei şi Mediului din țările G7.

G7 a decis să accelereze folosirea energiei regenerabile

În altă ordine de idei, G7 s-a hotărât să ceară reducerea consumului de gaze și accelerarea folosirii energiei regenerabile.  Declarația a fost făcută sâmbătă de către ministrul francez al tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher, potrivit căruia miniștrii mediului și energiei din G7 nu au reușit să convină asupra unei date specifice pentru a renunța la energia pe bază de cărbune.

„Țările G7 au fost de acord că primul răspuns la criza energetică trebuie să fie reducerea consumului de energie și de gaze. Pentru prima dată, G7 a spus că trebuie să accelerăm eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili necombustibili. În cele din urmă, a transmis un mesaj privind accelerarea energiei regenerabile”, a declarat Pannier-Runacher.