Dintre persoanele chestionate, 51% au declarat că susţin planul de ajutor, 37% s-au declarat împotriva acestui plan, iar 12% sunt nehotărâţi, conform sondajului realizat de institutul Ipsos MRBI pentru cotidianul Irish Times.

Însă aproximativ 56% dintre persoanele intervievate susţin în acelaşi timp că Irlanda a renunţat la o parte din suveranitatea sa prin acceptarea acestui plan, în timp ce 33% consideră că suvernitatea nu a fost afectată, iar 11% nu s-au pronunţat.

Aproximativ 69% au susţinut că, în contextul crizei economice actuale, este mai bine că Irlanda face parte din UE, cu 2 procente mai puţini decât în septembrie 2009, chiar înaintea celui de-al doilea referendum cu privire la tratatul de la Lisabona. Doar 22% dintre intervievaţi susţin că apartenenţa la UE nu este benefică pentru Irlanda, numărul lor fiind însă mai crescut cu 4% prin comparaţie cu anul 2009.

Acest sondaj a fost realizat luni şi marţi, pe un eşantion reprezentativ de persoane de peste 18 ani, chiar înainte de adoptarea de către legislativul irlandez, cu o majoritate confortabilă, a planului de salvare propus de UE şi FMI.

Acest plan în valoare de 85 de miliarde de euro, la care şi Irlanda contribuie cu 17,5 miliarde de euro, a fost contestat puternic de opoziţie, însă a fost prezentat de guvern drept singura soluţie pentru a ieşi din criza financiară.
SURSA: Agerpres